Vitamine B2

Je hebt vitamine B2 nodig voor de energievoorziening van je lichaam. Verder heeft deze vitamine nog meer functies. Waar is vitamine B2 goed voor? Waar zit deze vitamine in? En wat gebeurt er als je een tekort hebt aan vitamine B2?

Vitamine B2 staat ook wel bekend als riboflavine. Het is een van de acht B-vitamines. Voor deze B-vitamines wordt vaak de naam ‘vitamine B-complex’ gebruikt. Vroeger dacht men dat er slechts één vitamine B bestond, maar later bleek dus dat er meerdere B-vitamines bestaan. Om deze reden kregen ze een eigen nummer.

Waar zit vitamine B2 in?

Vitamine B2 zit voornamelijk in melk en melkproducten. Verder zit het ook in vlees, vleeswaren, groente, fruit en graanproducten. Daarnaast wordt vitamine B2 ook aan producten toegevoegd om een product een gele kleur te geven. Het staan dan als E-nummer 101 op de verpakking vermeld.

Waar is vitamine B2 goed voor?

Riboflavine heeft diverse functies. Deze vitamine speelt een grote rol in de energiehuishouding en de stofwisseling. Zo heb je vitamine B2 nodig om je lichaam van energie te voorzien. De energie wordt uit koolhydraten, vetten en eiwitten gehaald die je via je voeding binnenkrijgt. Hierdoor blijft je energieniveau goed op peil.

Naast energievoorziening zorgt riboflavine voor een gezonde huid, draagt het bij aan je gezichtsvermogen en speelt het een functie bij de instandhouding van het zenuwstelsel.

Hoeveel vitamine B2 heb je dagelijks nodig?

De Gezondheidsraad stelt de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine B2 voor volwassen op 1.6 milligram. Dit komt neer op 4 glazen melk per dag. Hieronder vind je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid per categorie.

Categorie Milligram per dag
Kinderen
6 – 11 maanden 0,4
1 – 3 jaar 0,5
4 – 8 jaar 0,7
Mannen
9 – 13 jaar 1,0
14 – 17 jaar 1,5
18 jaar en ouder 1,6
Vrouwen
9 – 13 jaar 1,0
14 – 17 jaar 1,1
18 jaar en ouder 1,6
Zwangere vrouwen 1,4
Vrouwen die borstvoeding geven 1,7

Wat gebeurt er als je een vitamine B2-tekort hebt?

Bij een tekort aan riboflavine kun je de volgende klachten krijgen:

  • Huidontstekingen: voornamelijk bij de mond, de tong en de neus
  • Gevoelige of branderige ogen
  • Lichtgevoeligheid
  • Vermoeidheid
  • Tongtintelingen

Verlaging van het hemoglobinegehalte

Een vitamine B2-tekort leidt tot een verlaging van het hemoglobinegehalte. Dit heeft vermoeidheidsklachten als gevolg. Een tekort aan hemoglobine is riskant. Hemoglobine is namelijk de rode kleurstof in je bloed. Deze kleurstof vervoert zuurstof in het bloed van de longen naar alle cellen in je lichaam.

Een vitamine B2-tekort komt erg weinig voor in Nederland. Zo’n vijf procent van de Nederlanders krijg te weinig vitamine B2 binnen. Aangezien vitamine B2 voornamelijk in vlees- en zuivelproducten zit, komt een tekort vaker voor bij vegetariërs en veganisten.

Door middel van een bloedonderzoek kan aangetoond worden of je een vitamine B2-tekort hebt.

Wat gebeurt er bij een teveel aan vitamine B2?

Er zijn geen nadelige effecten bekend van een teveel aan vitamine B2. Als je te veel riboflavine binnenkrijgt, neemt je lichaam maar een kleine hoeveelheid op. Wanneer je meer vitamine B2 binnenkrijgt dan je nodig hebt dan plas je het teveel weer uit.

Hoe zorg je ervoor dat je dagelijks voldoende vitamine B2 binnenkrijgt?

Als je gezond en gevarieerd eet dan krijg je dagelijks voldoende vitamine B2 binnen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips