Is paardenmelk echt zo gezond?

Paardenmelk is de laatste tijd vaak in het nieuws. Er wordt vaak van gesteld dat het veel positieve effecten op de gezondheid heeft. Vooral waar het gaat om de effecten op de huid. Dit roept direct allerlei vragen op. Vooral de vraag of paardenmelk echt zo gezond is?

Wat is paardenmelk?

Paardenmelk is in de eerste plaats natuurlijk gewoon melk van een paard, of beter gezegd van een merrie. Het is in verschillende vormen te krijgen, van een drank tot en met allerlei voedingssupplementen. De melk zou vol zitten met allerlei gezonde voedingsstoffen en andere stoffen die de gezondheid bevorderen.

Waarom wordt paardenmelk gezond genoemd?

Het gebruik van paardenmelk bestaat al vele eeuwen. Dit komt omdat ook in de oudheid al geloofd werd in de kracht ervan. Er zijn verschillende klachten mee aan te pakken:

  • Allergische reacties voorkomen
  • Problemen met spijsvertering
  • Genezen van ziekten

Allergische reacties voorkomen

De meeste bekendheid heeft paardenmelk gekregen door de vermeende mogelijkheid om er allergische reacties mee te voorkomen. Klachten zoals eczeem en psoriasis zijn te behandelen, bijvoorbeeld door paardenmelk in capsules in te nemen.

Problemen met spijsvertering

Ook problemen met de spijsvertering zouden met de paardenmelk op te lossen zijn. Dit komt dan doordat het innemen van het product eraan bijdraagt om de darmflora te stimuleren. Zo kunnen allerlei klachten worden bestreden. Denk daarbij ook aan PDS en Ziekte van Crohn.

Genezen van ziekten

De claim die wordt gemaakt over paardenmelk waar de wetenschap het meest voorzichtig mee is, is die van het genezen van allerlei ziekten. Onder die ziekten worden bijvoorbeeld ook diabetes en kanker geschaard.

Wat zijn de gezonde stoffen van paardenmelk?

Er zitten veel gezonde stoffen in paardenmelk, wordt verondersteld. Denk aan:

  • Veel eiwitten
  • Mineralen
  • Verschillende vitamines
  • Antibacteriële stoffen

Hoog eiwitgehalte

De reden waarom paardenmelk een hoog eiwitgehalte heeft, is simpel te verklaren. Het bestaat voor 40 procent uit wei. Dit is het bestandsdeel in elk type melk waarin de eiwitten te vinden zijn. In deze melk is dat een omvangrijk deel.

Mineralen

Volgens metingen zijn in paardenmelk 20 verschillende soorten mineralen te vinden. Daaronder zijn natuurlijk bekende mineralen zoals calcium en magnesium. Daarnaast zijn er ook mineralen in de melk en voedingssupplementen te vinden die minder vaak voorkomen in andere soorten melk en voedingsproducten. Daardoor worden zaken als het bloed, de vochthuishouding en de pigmentatie van de huid positief beïnvloed. Dit is dan ook een belangrijke reden waarom de gezonde eigenschappen worden verondersteld.

Vitamines

De lijst aan vitamines in de paardenmelk is al nagenoeg even lang als de lijst aan mineralen. Van vitamine A, verschillende soorten vitamine B, maar ook C, D, E en K zijn in de melk te vinden. Dat deze vitamines bijdragen aan een gezond lichaam in allerlei opzichten is natuurlijk bekend. De werking van de verschillende soorten is in de melk niet anders dan die van alle andere producten waarin ze te vinden zijn.

Antibacteriële stoffen

Ook zijn er verschillende antibacteriële stoffen in de paardenmelk terug te vinden. Denk dan onder andere aan lactoferrine en lysozym. Dit soort stoffen werken onder andere ontstekingsremmend. Dit zou het effect op allergische reacties en spijsverteringsproblemen verklaren.

Hoe verhoudt paardenmelk zich tot andere soorten melk?

Paardenmelk wordt in verschillende onderzoeken vergeleken met koemelk. Dit is vooral belangrijk omdat melk van de koe natuurlijk veel vaker gebruikt wordt in een gemiddeld dieet. Dat in veel opzichten de voedingsstoffen in het voordeel van de paardenmelk uitvallen, is in ieder geval duidelijk aan de orde. In dat opzicht zijn de claims dat het spijsverteringsproblemen en ontstekingen kan aanpakken ook te verklaren.

Manieren om paardenmelk in te nemen

Er zijn vele manieren om paardenmelk in te nemen. In de eerste plaats is het natuurlijk mogelijk om het te drinken. Er is ook een diepgevroren variant. Ook melkpoeder van het paard is te verkrijgen. Daarnaast is er paardenmelk cosmetica. Ook voedingssupplementen zijn te krijgen. Het is afhankelijk van het soort klacht dat behandeld moet worden welke vorm het best in te nemen of toe te passen is.

Gezondheidsclaims

Het is belangrijk om te benadrukken dat er opgepast moet worden waar het gaat om gezondheidsclaims rondom dit product. Zeker waar het gaat om zaken zoals kanker en diabetes is er geen wetenschappelijk bewijs dat paardenmelk daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel. Er is daarvoor nog flink meer klinisch onderzoek nodig.

Wel is het zo dat de dat de effecten op bijvoorbeeld de Ziekte van Crohn wel wetenschappelijk onderzocht zijn. Zoals dat ook geldt voor mensen die een afname van eczeemklachten opmerkten door het gebruik van het product. In dat opzicht is het dan ook zo dat het zou kunnen helpen om dit middel te gebruiken. De resultaten werden al in 2017 gepubliceerd door de Duitse dokter Schubert. Uit veel andere onderzoeken die al sinds de jaren negentig zijn gedaan komen ook allerlei positieve effecten naar voren. Bijvoorbeeld als ondersteuning in een bredere behandeling van verschillende soorten klachten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips