Calciumtekort

Een gezond lichaam bevat veel calcium. Botten en tanden bevatten veel calcium, maar ook zenuwen, bloed, andere lichaamssappen en andere weefsels van het lichaam bevatten veel calcium. Calcium is dan ook het meest voorkomende mineraal in het lichaam. Dat het lichaam dit mineraal voldoende binnenkrijgt, is erg belangrijk. Gebeurt dit niet, dan heeft het effect op de gezondheid van botten, zenuwen etc.

Wat is voldoende calcium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium verschilt per persoon. Zo hebben kinderen tot acht jaar al genoeg aan een inname van 500 mg calcium per dag (dat zit in al in één glas melk). De ADH van volwassenen varieert tussen de 1000 mg en 1200 mg. Tieners tot achttien jaar zijn in de groei en hebben daarom meer calcium nodig (1100-1200 mg). Ouderen van 70+ hebben ook meer calcium nodig, om botbreuken te voorkomen (1200 mg). Volwassenen tussen de negentien en 50 jaar hebben voldoende aan 1000 mg calcium per dag, en tussen de 51 en 70 jaar is dit 1100 mg. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt 1000 mg calcium per dag aanbevolen.

Calciumtekort

Een calciumtekort ontstaat niet zomaar. Bij een gevarieerd eetpatroon krijgt een lichaam in principe al genoeg calcium binnen. Toch kan het voorkomen dat iemand een calciumtekort krijgt. Bijvoorbeeld omdat iemand niet goed zuivel kan verdragen, terwijl zuivel wel een goede bron van calcium is. Of doordat iemand geen zuivel neemt, omdat hij/zij veganistisch is. Wat de oorzaak van een calciumtekort ook is, het is niet goed.

Gevolgen calciumtekort

Als een lichaam structureel te weinig calcium binnenkrijgt, om welke reden dan ook, kan er op den duur botontkalking ontstaan. Kinderen die slechts de helft van de ADH calcium binnenkrijgen per dag (250 mg of minder) kunnen spierkrampen krijgen en verschijnselen van de Engelse Ziekte (rachitis).

Witte plekjes op de nagels of nagels die broos zijn, zijn níet een teken van calciumtekort. Dit is een fabeltje.

Calciumbronnen

Naast zuivel zijn er ook plantaardige calciumbronnen. Veganisten of mensen met een zuivelallergie dienen hier dus voldoende van binnen te krijgen om een calciumtekort te voorkomen. Goede bronnen van calcium zijn: paksoi, chinese kool, boerenkool en broccoli. Calcium vindt u ook in vis, met name in sardientjes en oesters. Verder zit er veel calcium in sojabonen, aardappelen en bessen.

Te veel calcium binnenkrijgen is geen ernstig probleem. Wel kan het de kans op nierstenen bij sommige mensen verhogen en kan de calcium gaan ‘plakken’ tegen nieren en vaatwanden. Door dat laatste kunnen de bloedvaten vernauwen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips