Hepatitis vaccin

Als een lid van uw gezin hepatitis B heeft of wanneer u beroepshalve blootgesteld wordt aan het hepatitis B-virus, kan de huisarts een hepatitis vaccin voorstellen. Tot de mensen met een verhoogde kans op een hepatitis B-virus infectie behoren drugspuiters, seksueel actieve homoseksuelen, seksuele partners van mensen met hepatitis B, nierpatiënten die hemodialyse ondergaan en werkers in de tandheelkundige en medische gezondheidszorg.

Pas de laatste jaren wordt een hepatitis vaccin wijdverspreid toegepast. Een versie van het vaccin gemaakt uit het bloedplasma van genezen hepatitispatiënten; de andere versie wordt gemaakt door middel van recombinante, genetische manipulatie (niet van vroeger geïnfecteerde mensen). Het hepatitis vaccin zorgt voor een langdurige immuniteit.

Als u behoort tot de groep met een verhoogde kans op hepatitis, zult u van uw arts de raad krijgen uzelf te laten vaccineren.

hepatitis vaccin

Aangezien hepatitis B wijdverspreid is in China, Zuidoost Azië, Afrika ten zuiden van de Sahara, het Amazonebekken in Zuid Amerika en op de eilanden in de Stille oceaan, dienen reizigers naar die gebieden zich ook te laten vaccineren.

Bescherming tegen het meest voorkomende type van de ziekte, hepatitis A, biedt een injectie met immunoglobuline dat beschermende antistoffen tegen het hepatitis A-virus bevat.

Die injectie wordt gewoonlijk direct gegeven (binnen twee weken) na blootstelling aan besmet voedsel, na contact met iemand die geïnfecteerd is of vooraf aan mogelijke blootstelling aan hepatitis A (bijvoorbeeld vlak voor een reis naar een gebied waar de ziekte veel voorkomt).

Soms verhindert de injectie de infectie niet, maar doet die de ziekte zo licht verlopen dat er geen ernstige verschijnselen optreden. De bescherming door een injectie met immunoglobuline duurt enkele weken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips