Colostomie en Ileostomie

Colostomie en ileostomie zijn operatieve behandelmogelijkheden voor ziekten als kanker of de ziekte van Crohn. Deze operaties veranderen de normale uitweg van de ontlasting. Er wordt een opening in de buikwand (stoma) gemaakt, waar een deel van de darm op aangesloten wordt. De ontlasting komt in een zakje terecht dat over de opening geplaatst is.

Het voornaamste verschil tussen de twee operaties is dat bij een colostomie een deel van de dikke darm op de buikhuid wordt aangesloten, terwijl bij een ileostomie het uiteinde van de dunne darm (het ileum) op de buikhuid wordt aangesloten.

Colostomie en Ileostomie

Tijdens deze operatie maakt de chirurg een snede die het hem mogelijk maakt de dikke darm te onderzoeken en eventueel zieke gedeelten ervan te verwijderen. Soms worden ook de anus en de endeldarm verwijderd waarna het anusgebied gesloten wordt. Vervolgens wordt er een aparte snede in de buik gemaakt waar een deel van de dikke darm op aangesloten wordt. Over de opening wordt een zakje geplaatst. De ontlasting komt dan in het zakje terecht dat regelmatig wordt verwisseld.

Er zijn verschillende soorten van colostomie, afhankelijk van welk deel van de dikke darm ervoor gebruikt wordt. De ontlasting zal meer of minder dik zijn, afhankelijk van het punt waarop de spijsvertering onderbroken wordt. Als bijvoorbeeld het eerste deel van de dikke darm op de buikwand aansluit, zal de ontlasting dun zijn. Als het laatste deel van de dikke darm op het stoma aansluit, zal de ontlasting dik zijn omdat er in de dikke darm meer vocht uit de ontlasting werd geresorbeerd.

Hoewel veel stoma’s blijvend zijn, wordt er soms een tijdelijk stoma aangelegd om ervoor te zorgen dat een deel van de darm zich kan herstellen na een verwonding of ziekte. Nadat het gebied genezen is wordt het stoma gesloten en worden de darmdelen weer op elkaar aangesloten, zodat het uitscheidingsproces weer op de normale manier kan plaatsvinden.

Ileostomie

Deze ingreep wordt uitgevoerd als de gehele dikke darm en de endeldarm verwijderd zijn, vaak vanwege colitis ulcerosa. Bij de zogenaamde conventionele ileostomie wordt een deel van de dunne darm op een opening in de buikhuid aangesloten. Net als bij de colostomie moet er een zakje over de opening in de buikhuid geplaatst worden om de ontlasting op te vangen. In dit geval is de ontlasting vloeibaar omdat het spijsverteringsproces nog vóór de dikke darm, waar veel van het vocht aan de ontlasting onttrokken wordt, onderbroken is.

Een andere vorm van ileostomie wordt het continent ileostoma of Kock Pouch genoemd. Bij deze operatie wordt een inwendig zakje met een klepsysteem uit een deel van de dunne darm gecreëerd. Dit zakje kan de ontlasting gedurende enkele uren herbergen, zodat er geen uitwendig zakje nodig is. Als het u uitkomt brengt u een katheter (een dunne buis) in de opening in de buikwand in en laat u de ontlasting naar buiten lopen. Het klepsysteem voorkomt dat de ontlasting op ongewenste momenten naar buiten lekt.

Hoewel de meeste patiënten in het begin wat angstig zijn voor het gebruiken van de katheter, raken ze er snel aan gewend. Bovendien doet het geen pijn. Aanvankelijk moet het zakje elke paar uur geleegd worden, maar na een tijdje is twee tot vier keer per dag meestal voldoende. De tijd die het kost om het zakje te legen is meestal niet meer dan de tijd die het kost om gewoon naar de WC te gaan. De Kock pouch procedure wordt soms uitgevoerd bij mensen met colitis ulcerosa of een erfelijke vorm van darmpoliepen bij wie geen ileo-anale anastomose kan worden gedaan. Deze ingreep wordt niet uitgevoerd bij mensen met de ziekte van Crohn.

Met de verandering leren omgaan

Welke vorm van colostomie of ileostomie u ook nodig hebt, u zult tijd nodig hebben om er aan te wennen. Een stomaverpleegkundige kan u daarbij behulpzaam zijn. In de meeste gevallen zult u een zinvol en actief leven kunnen blijven leiden.

Lichamelijke inspanning

In de eerste 6 tot 8 weken na de operatie moet u geen dingen tillen, duwen of trekken die zwaarder zijn dan 5 tot 10 pond. Als u uw normale bezigheden weer gaat hervatten kunt u als richtlijn aanhouden dat u kunt doen wat u voor de operatie ook makkelijk kon doen. Over het algemeen zijn wandelen, zwemmen en eenvoudige oefeningen goede vormen van lichaamsbeweging, waardoor uw spieren sterker worden en uw spijsverteringskanaal goed blijft werken. De dokter zal u advies geven met betrekking tot autorijden en andere activiteiten.

Douchen of baden

Douchen of baden mag zowel met als zonder het zakje over het stoma. Langdurig heet baden of douchen met het zakje over het stoma moet echter vermeden worden.

Seksualiteit

De meeste artsen zullen u aanraden direct na de operatie een poosje niet te vrijen, maar dat betekent niet dat u helemaal geen seks meer kunt hebben. Neem niet zomaar aan dat uw partner u niet meer aantrekkelijk vindt. Probeer geduld te hebben en praat met uw partner over uw beider gevoelens.

Misschien zult u merken dat sommige houdingen prettiger zijn dan andere. Niet zelden zijn er direct na de operatie problemen met het seksueel functioneren. Zo kan er tijdelijk sprake zijn van pijn in de vagina of onvermogen tot het krijgen van een erectie. Als deze problemen na enkele maanden nog steeds bestaan, praat er dan met de dokter over.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips