Alles over jouw lichaam

Categorie: Spieren

Verrekte spieren in de nek

Spierverrekking in de nek ontstaat niet bij een onverwachte of ongewone beweging, maar bij tijdelijke overbelasting van de spier. De nek heeft in totaal negen verschillende spieren, die u allemaal kunt verrekken bij overbelasting.

De spieren bevinden zich aan de achterzijde van de nek of aan de zijkant van uw nek. Als u één of meerdere van deze spieren verrekt, voelt u bij inspanning van de spier(en) pijn. De hele spier is pijnlijk, waardoor de pijn niet goed te lokaliseren is. De pijn verergert als u meer beweegt. Een verrekte spier zwelt niet op. Als u een pijnlijke spier heeft in uw nek en deze is zichtbaar gezwollen of deze veroorzaakt een rare inkeping, dan heeft u deze dus niet verrekt.

Een scheur in de spieren

Bij een spierscheur in de nek krijgt u een acute, soms branderige pijnscheut. Dit gebeurt meestal ten gevolge van een intense of foute beweging. Vaak gebeurt het bij explosieve sporten. De pijn is duidelijk te lokaliseren en het is duidelijk zichtbaar dat er ‘iets niet goed zit’ in de nek. Er kan zwelling optreden en/of een inkeping te zien zijn. Bewegen is zeer pijnlijk en de spier is door de scheur tijdelijk verzwakt. Tillen en simpele, alledaagse bewegingen kunnen lastig zijn om te maken. De spier kan soms ineens samentrekken, wat pijn kan veroorzaken. Bij een spierscheur kan de spier ingescheurd zijn of volledig gescheurd.

Verrekte spieren of spierscheuren aanpakken:

Negeer pijnklachten niet. Hierdoor kan de spier erger beschadigen. De spieren weer optimaal laten werken kan op verschillende manieren.

  • Spierverrekking: bij een spierverrekking in de nek krijgt u pijn als u de aangedane spier(en) inspant. Tillen, duwen en trekken kan pijnlijk zijn. Het hoofd bewegen kan ook pijn geven. Een spierverrekking geneest vanzelf en zal na één tot twee weken geheel verdwenen zijn. Wat u niet moet doen bij spierverrekking, is de pijn negeren en pijnlijke bewegingen met de spier(en) maken. Hierdoor kan de aangedane spier namelijk inscheuren.
  • Spierscheur: na ongeveer twee tot drie dagen is de ergste pijn weg. De spier is nog niet genezen, dus heeft nog steeds rust nodig. Als bewegingen pijn doen, is de spier nog niet voldoende hersteld. Ga niet ‘door deze pijn heen’. Wel kunt u na twee tot drie dagen de spier wat meer belasten met bijvoorbeeld lichthuishoudelijke taken. Bij een spierscheur dient u de pijnlijke plek niet te masseren.

Als u weer beter kunt bewegen en de pijn wegtrekt na een spierverrekking of spierscheur, dient u langzaam de belasting van de spier(en) op te bouwen.

1 reactie op “Verrekte spieren in de nek”
  1. D schreef:

    ik heb mijn nekspier verrekt door een keer in een verkeerde houding (een arm omhoog) te niezen. ik heb er nu al een week last van, wel elke dag een beetje beter. bij mij helpt een kruik en arnica zalf. voor de mensen die dit ook hebben, ik gebruik dus arnica zalf, maar je zult het echt moeten inmasseren en dan werkt het beter dan diclofenac.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*