Positief denken
De leer van het positief denken gaat ervan uit dat negatief, destructief denken, voelen en handelen de mens psychisch en lichamelijk uit zijn evenwicht kan brengen, hem dus ziek kan maken.
Serieuze problemen
Men gaat ervan uit dat door wantrouwen, onzekerheid en angst stoornissen kunnen ontstaan, zoals neurosen, depressies, remmingen, nervositeit, opgewondenheid en stress. Deze kunnen aanleiding geven tot psychosomatische klachten, die zich tot ernstige lichamelijke ziektebeelden kunnen ontwikkelen. Precies het tegendeel wil men met de methode van het positief denken bereiken. Men moet tot een positieve instelling komen om dié kracht en energie te krijgen die nodig zijn om gezondheid, succes en levensvreugde te kunnen bepalen.
Gevoelens sturen
De theorie is dat de mens weliswaar niet kan bepalen, hoe zijn leven verloopt, maar dat hij wel de manier
waarop hij in het leven staat kan beïnvloeden, zijn gevoelens en gedrag sturen en ervoor kiezen of zijn leven gekleurd wordt door positieve of negatieve belevingen. Enkele aanhangers van het positief denken beweren dat men zelfs ernstige lichamelijke ziekten, zoals reuma, hersentumoren en kanker door middel van deze methode kan genezen.
Hoe functioneert positief denken?
Belangrijk is dat de patiënt zelf overtuigd is van het slagen van de methode. Dit geldt net zo goed voor positief denken als voor elke andere methode die niet van een puur fysieke behandeling uitgaat.
Je bent watje denkt
Positief denken functioneert op grond van autosuggestie, lijkt dus op een soort zelfhypnose. Met behulp van zinspreuken, zogenaamde affirmaties, die de patiënt steeds weer voor de geest moet halen, voor moet lezen, op moet zeggen of van band moet beluisteren, probeert men zich een nieuwe, positieve instelling eigen te maken en het onderbewuste opnieuw te ‘conditioneren’, dat wil zeggen opnieuw af te stellen.
De affirmaties kiest men op zo’n manier dat een positieve denktrant in de plaats komt van een negatieve kijk. Men praat zichzelf niet meer de put in, maar men spreekt zichzelf juist moed in. Men denkt niet langer geringschattend over zichzelf, maar juist met waardering. Voorbeelden van affirmaties: ‘ik voel me goed’, ‘ik ben rustig en ontspannen’, ik heb er zin in…’, ‘ik heb er plezier in…’, ‘het lukt me…’, ‘ik ben zelfverzekerd…’
Hoe kan men positief leren denken?
Over positief denken en andere methodes van de alternatieve geneeskunde zijn veel boeken in de handel en worden lezingen, cursussen enzovoort gehouden. Belangrijke adressen en data voor evenementen vindt men vooral in psychologische en esoterische tijdschriften. Tegenwoordig worden ook op veel volksuniversiteiten cursussen gehouden. Adressen van psychotherapeuten, die persoonlijke en groepsbehandelingen aanbieden, vindt men in het telefoonboek of kan men bij beroepsverenigingen aanvragen.
Beginners moeten allereerst leren om zich hun denkgewoonten bewust te maken en er op te letten, wanneer, waar en hoe negatieve gedachten optreden. Bij de volgende stap denkt men er over na welk positief aspect men tegenover een negatief aspect kan opstellen. Daarna zoekt men naar formules die men zich inprent en die door voortdurende herhaling ook in het onderbewustzijn opgenomen worden. Een uiterst belangrijke stap bij het leren van positief denken is het overwinnen van remmingen. In het begin kan het gebeuren dat iemand zich ongemakkelijk voelt als hij affirmaties opschrijft of opzegt.
TIP
Een ongewenst neveneffect van de toegenomen interesse voor de alternatieve geneeswijzen is een sterke commercialisatie. Er zijn helaas ook veel niet deskundigen op dit gebied werkzaam. Vandaar dat het niet altijd gemakkelijk is om een betrouwbaar advies in te winnen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.