Bronchoscopie

Bronchoscopie is een onderzoekmethode waarbij een buis via de luchtpijp in de bronchiën wordt gebracht om de arts de gelegenheid te geven de binnenkant van de luchtwegen te bekijken. Hij kan zoeken naar tumoren, gebieden waar een bloeding is gelokaliseerd en andere afwijkingen in de luchtwegen. De bronchoscoop bezit ook een open kanaal waardoor de arts secreet, zoals slijm of etter, kan verwijderen, met een klein borsteltje secreet kan afnemen voor cytologisch onderzoek (onderzoek op tumorcellen), biopsieën kan nemen en een steriele zoutoplossing kan inbrengen om de luchtwegen te spoelen (lavage).

bronchoscopie

Er zijn twee typen van bronchoscopen: de starre bronchoscoop die groter is, niet buigzaam en een grote mate van vaardigheid vereist om hem te kunnen hanteren; en de flexibele bronchoscoop, die buigzaam is en een diameter heeft van niet meer dan 3 tot 7 millimeter. Bij het onderzoek van kinderen is meestal een starre bronchoscoop nodig. De starre bronchoscoop wordt bij volwassenen vaak gebruikt voor het verwijderen van een vreemd voorwerp en wanneer er een punctie moet worden verricht voor cytologisch onderzoek of een laser moet worden gebruikt in de luchtwegen. Anders wordt de flexibele bronchoscoop gebruikt. Deze bevat glasvezels die het licht voortgeleiden en een vergroot beeld geven van het inwendige van de luchtwegen. De arts kan de weg van de bronchoscoop in de long zien op een klein scherm.

U mag tenminste zes tot twaalf uur voor de bronchoscopie niets eten. Bronchoscopie met de flexibele bronchoscoop wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, onderzoek met de starre bronchoscoop wordt soms onder narcose gedaan. Bij de verdoving wordt het verdovend middel, dat de hoestprikkel wegneemt en de hoest- en slikreflex onderdrukt, meestal toegediend via de neus of mond. Ook zal de arts waarschijnlijk eerst een kalmerend middel geven om u te helpen ontspannen. De bronchoscoop wordt dan ingebracht door de mond of neus. U kunt hierbij liggen of zitten. Lidocaïne wordt gebruikt als plaatselijk verdovend middel dat tegelijkertijd een glijmiddel is om de luchtwegen te beschermen.

Wanneer de flexibele bronchoscoop wordt gebruikt, is het onderzoek pijnloos en zijn er zelden complicaties. Na het onderzoek mag u ongeveer een uur niets eten of drinken, omdat de hoest- en slikreflex nog opgeheven zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips