Meer bewegen door vaker de fiets te pakken

Dat je voldoende moet bewegen, is voor iedereen wel duidelijk. Door de drukke levens die we tegenwoordig leiden is dat echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat driemaal in de week een uur in de sportschool zweten niet opweegt tegen vijf hele werkdagen op je bureaustoel zitten. Daarom is het belangrijk om het bewegen meer in je dagelijkse routine te passen. Bijvoorbeeld door veel vaker de fiets te pakken. Er zijn allerlei manieren waarop je kunt zorgen dat je meer beweging krijgt, zonder dat je daarvoor gericht gaat sporten in een sportschool of bij een sportclub. Dat werkt als volgt.

Elke verplaatsing is een kans

Elke verplaatsing die je op een dag doet moet je als een kans zien. In plaats van de auto te pakken, pak je voortaan de fiets. Moet je de kinderen naar school brengen? Of moeten ze naar de sportclub of muziekvereniging? Allemaal goede redenen om samen op de fiets te gaan. Ook als je nog boodschappen te doen hebt, kan je dit gemakkelijk op je tweewieler doen. Stel zelfs eens de vraag of je werkplek dichtbij genoeg is om voortaan niet meer met de auto te gaan. Wanneer je al die korte momenten bij elkaar optelt, heb je op een dag toch al snel flink wat lichaamsbeweging gehad. Om over een hele week nog maar te zwijgen.

Meer mogelijkheden verkennen

Deze methode is voor iedereen te realiseren. Misschien moet je wel eerst nog een fiets kopen omdat je al lange tijd gewend bent om overal de auto voor te pakken. Wanneer je dit echter hebt gedaan hoeft niets je nog tegen te houden. Je zal ook snel merken dat het fietsen je echt begint te bevallen. De kans is zelfs groot dat je de verdere mogelijkheden gaat verkennen. Zo is het bijvoorbeeld ook eens leuk om een vriend of vriendin te gaan bezoeken die in het volgende dorp woont. Of je rijdt eens naar een leuk restaurantje of terrasje in de omgeving in de zomermaanden. Het zijn allemaal manieren om het fietsen meer plek te geven in je leven.

Het juiste type fiets kiezen

Om het fietsen wat gemakkelijker te maken is het ook slim om de juiste fiets te kiezen. Een aantal modellen zijn zeer geschikt voor dagelijks gebruik. Denk dan bijvoorbeeld aan de lifestyle fiets. Dit is het robuuste model dat iedereen wel kent. Het is het soort tweewieler waarop je stapt om je dagelijkse dingen te doen. Het is een stevige fiets waarmee je alle kanten op kunt, bijvoorbeeld in de stad. Een andere optie is de elektrische fiets. De laatste jaren is dit veranderd van een model voor oude mensen in één van de hipste fietsmodellen die door jong en oud gebruikt worden. Het heeft er zelfs weer voor gezorgd dat de fiets weer meer populair geworden is. Daar kan jij natuurlijk ook gemakkelijk van profiteren.

Andere voordelen van fietsen

Natuurlijk ligt de nadruk op het feit dat je wat meer in beweging komt in je dagelijks leven. Het is echter ook wel goed om even te benadrukken wat de verdere voordelen van het gebruik van de fiets zijn. Zo is het bijvoorbeeld ook beter voor de omgeving. Wanneer je minder vaak de auto pakt, stoot je ook veel minder CO2 uit en is dit dus een stuk beter voor het milieu. Bovendien is het ook zo dat je veel gemakkelijker overal tussendoor kan manoeuvreren. Je hebt dus geen last van drukte. Zoals je ook heel gemakkelijk overal je fiets kwijt kunt en je niet op zoek hoeft naar een parkeerplaats. Het zijn allemaal voordelen die niet onderschat mogen worden.

Andere vormen van fietsen

Wanneer je echt enthousiast wordt, kan je ook eens kijken naar allerlei andere vormen van fietsen. Je kunt bijvoorbeeld langere stukken gaan fietsen als hobby. Dan moet je daar wel ook de geschikte fiets voor hebben. Ook kan je het wielrennen een kans geven. Er zijn heel veel mensen die de fiets pakken om aan hun lichaamsbeweging te komen. Je kunt het bijna altijd en overal doen en hoeft er bijvoorbeeld niet voor een sportschool. Dat maakt het wel zo gemakkelijk. Je kunt het alleen doen, maar ook in groepsverband. Wanneer je fietsen meer centraal stelt in je leven zal je ook merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat. Het kan je zelfs helpen bij het afvallen.

Hulp van de baas

Mocht je interesse gewekt zijn, dan is het dus tijd om op zoek te gaan naar de juiste tweewieler die bij jou past. Ga je hem ook gebruiken voor woon-werkverkeer? Dan kan je helemaal een voordeel eruit halen. Je kunt dan namelijk de hulp van je baas inschakelen. Er zijn steeds meer initiatieven om het gebruik van een zogenaamde werkfiets te stimuleren. Dat varieert van leasen tot en met een bijdrage voor een fiets die je zelf uitzoekt. In alle opzichten is het dus aantrekkelijk om eens te bekijken wat de mogelijkheden voor jou zijn. Zo komt de fiets vanzelf centraal te staan in jouw leven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips