Elektrisch fietsen zet je in beweging

Roep woorden als afslanken en fietsen en eenieder zal denken aan hijgend en puffend afzien op een hometrainer, of aan een beklimming van een col… Maar niet meteen aan pedaleren op een elektrische fiets.

Simpel maar waar: bewegen = afslanken. Denk bijvoorbeeld aan de Slender You-apparatuur in fitnesscentra. Machines die je benen in beweging zetten zodat ze losjes en soepel blijven en tegelijkertijd verbrand je zo ook calorieën. Ja, je slankt ervan af. Een elektrische fiets is eigenlijk ook zo’n hulpmiddel. Maar dan om jou dus dagelijks aan het fietsen te krijgen. De barrière om de auto voortaan te laten staan en naar je werk te pedaleren, naar een museum of om eens een lange toertocht te maken met vrienden is met een gewone fiets immers vele malen groter en dan hoeft niet alleen het weer tegen te zitten. Een elektrische fiets sterkt je. Nodigt uit. Tot bewegen. Elke dag weer. Dus stap op en slank af.

Beweeg en leef!

Wielrenners zijn niet voor niets gespierde spijkers. Een intensieve ronde van een uur fietsen is al voldoende om zo’n dikke duizend calorieën te verbranden. Dus ga maar na als je je voor de Giro of de Tour negen, tien uur lang in het zweet koerst. Fietsbewegingen maken zijn niet alleen goed voor je heupen en beenspieren, ook je longen krijgen er een boost van (tenzij je natuurlijk langs een drukke snelweg gaat fietsen of een smerig industriegebied…). Nee, mijd auto’s en zware industrie en koers door duinen, velden en bossen. Het vergroot je longinhoud, het vergroot je weerstand, het sterkt je body. Ooit erbij stilgestaan dat je een fietstocht best kunt beschouwen als de ideale work-out. Met de zon op je bol en de wind in je haren is die er voor mind, body & soul.

Actieradius, CO2 voetafdruk

Wat in het verleden nog weleens tegenviel, was de actieradius van een elektrische fiets, wat staat voor het aantal kilometers dat je kan rijden zonder de accu te hoeven opladen. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe verder je met trapondersteuning kunt fietsen. Maar ook accu’s zijn doorontwikkeld en af te leggen afstanden gaan inmiddels de 150 km ver te boven. Daar kom je dus wel de bossen mee in. En bij alle heftige milieudiscussies van de laatste tijd is het lekker om te weten dat met een elektrische fiets je zogenoemde CO2 voetafdruk zeer bescheiden is. 26 tot 40 keer minder dan wanneer je de auto zou pakken.

Online

Beetje raar wel om met de auto de stad in te rijden op zoek naar een elektrische fiets in een fysieke fietswinkel… Vinden wij ook. En hoeft ook helemaal niet. Mijd drukte, files, parkeerproblemen, parkeerkosten, parkeerbonnen en surf en shop thuis online, bijvoorbeeld voor een collectie elektrische fiets bij Mantel.com. Je kunt er terecht voor welk type fiets dan ook. Van racefiets tot mountainbike, van oma- tot stadsfiets en ook voor hybridefietsen, die behalve voor sport en ontspanning uitermate geschikt zijn voor woon-werkverkeer. Op werkdagen besteld wordt er een dag later al aan huis geleverd, waarbij de fiets tevens rijklaar voor je wordt gemaakt. Online fietswinkels verschillen qua aanbod en service werkelijk in niets van een fysieke zaak en verkopen de nieuwste modellen en ook onderdelen van A-merken zoals Trek, Cube, Gazelle, Batavus, Koga en Giant.

Fiets je slank, op kosten van de baas

In 2020 staat het te gebeuren. De overheid wil haar burgers graag in beweging zien en ook de vele files terugdringen. Vandaar straks de komst van, jawel, ‘De fiets van de Zaak’. Net als bij een leaseauto zal voor het privégebruik van een leasefiets wel een vaste bijtelling moeten worden betaald, te weten 7 procent van de waarde. Maar zelfs voor een elektrische fiets in het duurste segment – rond de drieënhalf mille – zal dat de portemonnee echt niet doen afslanken. Wie echter niet tot 2020 wil wachten… er zijn ook nu al vergoedingen, vallend onder de noemer werkkostenregeling, waarbij je moet denken aan een fiets aanschaffen via een personeelslening of support bij de aankoopprijs en ook reiskosten afgestemd op fietsers. Informeer er gewoon naar bij je werkgever of check eerst de info bij fietsersbond.nl. Fietsen en afslanken op kosten van de baas en de overheid, hoe kicken is dat?!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips