Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een verzwaarde deken waarbij het gewicht kan variëren van 2 t/m 15 kilogram. Het wordt veel gebruikt bij het slapen en om sensorische prikkels te verminderen bij mensen met autisme, ADHD, en angststoornissen. Ook helpt een verzwaarde deken bij chronische pijn. 

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is, zoals de naam al doet vermoeden, een deken met extra gewichten erin. Deze gewichten variëren van 2 tot en met 15 kilogram en bestaan vaak uit polystyreen korrels, zand, of plastic. De buitenkant van een verzwaarde deken bestaat vaak uit een zachte stof, waardoor het aangenaam voelt om jezelf erin te wikkelen.

Waarvoor wordt een verzwaringsdeken gebruikt?

Verzwaringsdekens worden tegenwoordig om allerlei redenen gebruikt, maar in de meeste gevallen helpt het je om beter te slapen. Daarnaast is het ook erg effectief om verzwaringsdekens bij autisme, ADHD, angststoornissen, pijn en andere chronische aandoeningen te gebruiken. 

Een verzwaarde deken zorgt namelijk voor een zogenoemde “deep pressure therapy”. Dit is een manier van ontprikkelen waarbij er een zwaar gewicht op een persoon wordt gelegd. Het geeft het warme gevoel van een knuffel en werkt kalmerend. Onderzoek heeft laten zien dat deep pressure therapy ook al effectief is bij verschillende massagebehandelingen en met steundieren

Wanneer je last hebt van slaapproblemen kan een verzwaringsdeken helpen om deze problemen te verminderen. Uit een onderzoek naar mensen met ADHD bleek namelijk dat het gewicht van de deken voorkwam dat zij gedurende de nacht vaker wakker werden.  

Ook wanneer je last hebt van een angststoornis kan een zware deken helpen om je te kalmeren. Zo beïnvloedt het je autonoom zenuwstelsel, waardoor er minder stress signalen door de rest van het lichaam worden gestuurd. Langzaamaan kom je dan in een kalmere staat terecht.

Ten slotte helpt een verzwaringsdeken ook bij chronische pijn omdat het de ledematen steviger op hun plaats houdt. Zo kan je minder goed je benen of armen bewegen tijdens het slapen.

Wordt een verzwaringsdeken door de zorgverzekering vergoed?

Een verzwaringsdeken wordt door veel zorgverzekeringen gezien als een alternatief hulpmiddel. Toch komt er steeds meer aandacht voor vrij. Momenteel krijgen verzwaringsdekens echter geen vergoeding van de zorgverzekering. 

Soorten verzwaarde dekens

Er zijn verschillende verzwaringsdekens op de markt met elk een andere stof en een ander gewicht. Dit komt doordat elk type weer een positief effect heeft op andere klachten. Laten we kijken naar de typen dekens:

Katoen/Bamboe

Dit is een ademende en isolerende stof, waardoor je minder last hebt van temperatuurverschillen gedurende de nacht. Ook blijven ze koeler in de zomer, waardoor dit een ideale zomerstof is.

Fleece

Fleece isoleert goed en voelt van nature al wat zwaarder aan, waardoor fleece verzwaarde dekens perfect zijn voor mensen met sensorische stoornissen. 

Chenille

Niet alleen is chenille ontzettend zacht, maar ook heel licht van gewicht. In combinatie met een verzwaarde deken biedt chenille veel comfort. Daarom is dit type geschikt voor mensen met angststoornissen en slaapproblemen. 

Waterproof dekens

Waterproof dekens zijn uitstekend voor mensen die veel zweten gedurende de nacht. Daarnaast bieden ze ook meer veiligheid bij bedplassers, zodat de deken niet snel doordrenkt raakt. 

Op maat gemaakt

Wanneer je specifieke wensen hebt, kan je ook een verzwaarde deken op maat laten maken. Dit kan vrij duur zijn, maar dan heb je wel een deken die gemaakt is naar alle wensen die je hebt. 

Verzwaringsdekens voor kinderen

Ten slotte heb je ook verzwaringsdekens voor kinderen. Deze zijn vaak wat kleiner van formaat en ook lichter in gewicht, waardoor ook kinderen comfortabel kunnen slapen met een verzwaarde deken. 

Waar kan ik de beste verzwaringsdeken kopen?

Een verzwaringsdeken kan je bij verschillende grote webshops kopen. We werken aan een vergelijking van de verschillende zwaartedekens, dus kom geregeld terug voor advies over de beste zwaartedeken!

Waar moet je op letten bij het kopen van een verzwaarde deken?

Bij het aanschaffen of maken van een verzwaarde deken zijn er wel een aantal punten waar je op moet letten. 

Gewicht

Hoewel je zou denken dat een zwaarder gewicht beter is, is dat niet voor iedereen zo. Hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht en behoeften. Wanneer je 50 kilogram weegt, kan een verzwaarde deken van 14 kg erg zwaar aanvoelen, waardoor je minder snel ontspant. Voor kinderen wordt de regel aangehouden dat de deken niet zwaarder mag zijn dan 10% van het lichaamsgewicht. Een kind van 30 kilo mag dus een deken van maximaal 3 kilo.

Voor volwassenen is 6 á 7 kilo een goed begin. Wanneer je merkt dat je toch een zwaardere deken zou willen, kan je een zwaarder model aanschaffen. Wil je het eerst graag uitproberen? Bekijk de dekens dan in een fysieke winkel voordat je deze aanschaft, of maak gebruik van de ruilgarantie. 

Materiaal

Afhankelijk van de manier waarop je je verzwaarde deken wil gebruiken, is het verstandig om naar het materiaal te kijken. Ben je gevoelig voor huisstofmijt, dan kan je beter niet voor fleece of chenille kiezen, omdat deze meer stof vasthouden. Zweet je veel? Kies dan voor een waterproof deken. Wil je de verzwaarde deken graag in de zomer gebruiken, kies dan voor een ademende stof zoals katoen of bamboe. 

Kwaliteit

Veel mensen hebben de neiging om al gauw voor een goedkoop model te gaan, maar bij verzwaarde dekens is de kwaliteit belangrijker dan de prijs. Een goedkope deken is wellicht leuk voor je portemonnee, maar wanneer deze een lage kwaliteit heeft, zal je snel al een nieuwe moeten kopen. Een deken van hogere kwaliteit kost wat meer, maar kan wel langer meegaan.

Kan het in de wasmachine?

Niet alle verzwaarde dekens zijn geschikt voor de wasmachine. Als je verwacht dat de deken snel vuil wordt, is het belangrijk om te kijken of deze wasmachine geschikt is. 

Hoe maak ik een verzwaringsdeken?

Wanneer je budget niet zo hoog is, maar je wel graag een verzwaringsdeken wil gebruiken, kan je ervoor kiezen om er zelf een te maken. Je hebt hiervoor niet veel naai ervaring nodig, maar wel veel stof en geduld. Hieronder vind je een korte gids om zelf een verzwaringsdeken te maken.

Wat je nodig hebt:

  • Een stevige, zachte stof naar keus. Kies ook de maten uit welke je wil gebruiken.
  • Vulling. Gedroogde erwten, zand, rijst of fijn grind werken prima hiervoor. Kies een gewicht naar keuze.

Hoe je te werk gaat:

  1. Allereerst knip je twee keer de grootte van je deken uit de stof.
  2. Leg de stoffen met de binnenkant naar buiten op elkaar.
  3. Naai vervolgens 3 van de 4 randen dicht. 
  4. Trek de goede kant van de stof naar buiten en leg de deken plat neer. 
  5. Bedenk hoeveel banen met vulling je in je deken wil hebben en teken deze af. Deze banen lopen over de lengte van de deken.
  6. Werk per baan en naai deze in de lengte dicht. Doe de vulling via de enige opening erin en naai de opening dicht.
  7. Vervolgens verdeel je de vulling over de lengte van de baan en naai je deze in de breedte dicht. 
  8. Herhaal dit met de andere banen.
  9. Uiteindelijk heb je zelf een verzwaarde deken gemaakt!

Mocht je niet behendig zijn met een naaimachine, maar wel graag een verzwaarde deken willen kopen? Dan kan je ook op tweedehands websites kijken voor voordelige aanbiedingen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips