Dit zijn de 5 belangrijkste effecten van alcohol op je lichaam

Veel mensen nuttigen alcohol voor de gezelligheid. Een kleine hoeveelheid alcohol kan ons wat losser maken. Het gebruik van alcohol wordt in Nederland door de meeste mensen geaccepteerd, vooral in sociale settings. Men kijkt niet raar op als je zegt dat je regelmatig een aantal alcoholische drankjes drinkt. Een grotere hoeveelheid alcohol kan echter ook een behoorlijke impact hebben op ons gedrag en op ons lichaam. Daarnaast kan alcohol ook erg verslavend zijn. Volgens de wet is alcohol dan wel geen harddrug, maar gezien de schadelijke effecten en het feit dat alcohol verslavend is, kun je alcohol absoluut een harddrug noemen. In dit artikel lees je welke negatieve effecten alcohol op het menselijk lichaam heeft.

1. Schade aan je lever

De lever is een orgaan dat verantwoordelijk is voor het verwerken van afvalstoffen. Wanneer je alcohol drinkt, verzorgt de lever grotendeels de afbraak hiervan. Alcohol wordt door de lever omgezet naar acetaldehyde, een stof die de lever kan beschadigen. Wanneer er een lange tijd sprake is van overmatig alcoholgebruik, kan dit ernstige schade aan de lever veroorzaken. Raakt je lever ontstoken, dan kan er littekenweefsel rond de lever ontstaan. Bevindt er zich te veel littekenweefsel rondom de lever, dan kan de stroming van het bloed door de lever belemmerd worden. We spreken in dit geval van levercirrose. Dit kan ook weer allerlei klachten met zich meebrengen, en in ernstige gevallen zelfs tot leverfalen leiden.

2. Schade aan de maag en darmen

Zodra je alcohol drinkt, komt het eerst in je maag terecht. De alcohol kan je maagwand irriteren. Als gevolg daarvan gaat je lichaam maagzuur aanmaken. Bij mensen die veel alcohol drinken is de kans op gastritis hoger. Daarnaast is alcohol ook slecht voor de darmflora, de bacteriën die in je darmen voorkomen. Bacteriën zijn niet altijd slecht, ons lichaam heeft ook bepaalde bacteriën nodig. Wanneer je veel alcohol drinkt, kan dit schade toebrengen aan de goede bacteriën in je lichaam.

3. Schommelingen in de bloeddruk

Alcohol heeft ook effect op de bloeddruk. Wanneer je ongeveer één glas alcohol drinkt, wordt de bloeddruk lager. Na enkele uren neemt de bloeddruk weer toe, waardoor de bloeddruk weer normaal zal zijn. Drink je meerdere glazen alcohol, namelijk drie of meer, dan zal de bloeddruk in eerste instantie dalen. Echter, zal de bloeddruk na verloop van tijd juist weer stijgen. Er is in dit geval dus sprake van schommelingen in de bloeddruk. Hierdoor lopen mensen die veel alcohol drinken een verhoogde kans op beroertes en problemen aan hart en bloedvaten. Zeker mensen die al last hebben van een verhoogde bloeddruk, moeten om deze reden echt uitkijken met alcohol.

4. Schade aan de hersenen

Dat alcohol invloed heeft op je denkwijze, merk je soms al na één glas. Je gaat je anders gedragen dan normaal en bent niet meer zo scherp. Drink je een grote hoeveelheid alcohol, dan kun je ook last hebben van black-outs. Je weet dan niet meer wat er is gebeurd. Alcohol kan ook permanente schade aan de hersenen veroorzaken. Het drinken van alcohol zorgt ervoor dat hersencellen afsterven en verslechtert de communicatie tussen verschillende hersendelen. Overmatig drinkers lopen ook risico op het syndroom van Korsakov en hebben een verhoogde kans op dementie.

5. Je lichaam raakt afhankelijk van alcohol

Een alcoholverslaving is deels psychologisch. Ook je lichaam kan echter afhankelijk worden van alcohol. Als je lichaam het gewend is om alcohol binnen te krijgen, dan kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden wanneer je geen alcohol drinkt. Zo kun je bijvoorbeeld moeilijker slapen, misselijk zijn, overmatig zweten en last krijgen van trillende handen. In combinatie met de psychologische drang naar alcohol, kunnen deze ontwenningsverschijnselen ervoor zorgen dat iemand toch weer gaat drinken bij een stoppoging.

Hulp bij het afkicken van alcohol

Alcohol kan behoorlijk heftige effecten op je lichaam hebben. Wie regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinkt, loopt dan ook diverse gezondheidsrisico’s. Omdat je afhankelijk raakt van alcohol is het echter moeilijk om te stoppen. Merk jij dat het je niet lukt om van de alcohol af te blijven? Dan kun je ervoor kiezen om je te laten opnemen in een afkickkliniek.

Een alcoholverslaving kun je vergelijken met een ziekte, net als een eetstoornis. De verslaving kan je hele leven beïnvloeden en het is lastig om er zonder hulp vanaf te komen. Net als dat je in een eetstoornis kliniek geholpen wordt om weer normaal te eten, wordt je in een afkickkliniek geholpen om van de drank af te blijven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips