Veiligheid voor uw baby

Uw baby heeft geen notie van gevaar en daarom moet u ervoor zorgen dat in deze levensfase het huis voor hem zo veilig mogelijk is.

Hoe kunt u de directe omgeving van uw kind zo veilig mogelijk maken?

Laten wij in de eerste plaats eens kijken naar zijn bedje. Daarvan mag de afstand tussen twee spijlen niet groter of kleiner zijn dan 6 à 7,5 centimeter. Dit is belangrijk omdat daarmee voorkomen wordt dat uw baby met zijn hoofd tussen twee spijlen bekneld raakt. Als u een oud bedje gebruikt, let dan goed op de afstand tussen de spijlen. Zorg er bovendien voor dat de matras goed past. Er zijn gevallen bekend van kinderen die met hun hoofd bekneld zijn geraakt in de ruimte die tussen de matras en de zijkant van het bedje. Dat kan tot gevolg hebben dat de ademhaling zo belemmerd wordt dat het kind er door stikt. Als de baby groter wordt en zich aan het bedhekje omhoog trekt, moet dat hek in de hoogste stand staan en de matras zo laag mogelijk liggen, om te verhinderen dat het kind over het hekje tuimelt.

Zorg ervoor dat al het speelgoed dat in de wieg ligt van zacht materiaal is gemaakt en geen scherpe hoeken heeft waaraan de baby zich bezeren kan. Let er bij beestjes goed op of er geen knopen of ogen aanzitten die los kunnen laten, zodat de baby ze in zijn mond kan steken en hij er in kan stikken.

Verder is het van het grootste belang dat u uw baby nooit onbewaakt laat liggen in zijn badje of op het bed of de tafel. Als u uw baby in bad doet, laat u dan niet afleiden door de bel of de telefoon. Laat maar bellen. Een ongeluk kan in een seconde gebeurt zijn.

Veel ouders zien er geen probleem in een hele jonge baby midden op een bed te slapen te leggen. Toch is dit niet ongevaarlijk want er zijn baby’s die kans zien er af te rollen. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat een van de andere kinderen hem eraf duwt. Doe het dus liever maar niet. Als u geen wieg bij de hand hebt, leg hem dan op een deken op de grond. De baby zal zich daar goed op zijn gemak voelen. Zoek alleen een plekje op dat ver weg ligt van de trap en waar niet veel ’verkeer’ is.

Een zelfde veiligheidsmaatregel geldt voor kinderzitjes: zet uw baby niet in een kinderzitje op tafel. Eén onverwachte beweging is vaak al voldoende om kind en zitje op de grond te laten vallen.

Naarmate uw kind zich meer gaat bewegen moet u het aantal veiligheidsmaatregelen uitbreiden. Als u een trap in huis hebt, zorg er dan voor dat u zowel boven als beneden aan de trap een hekje hebt. Baby’s houden ervan om overal aan te peuteren en stopcontacten hebben vaak hun bijzondere aandacht. Zorg dus voor een afdekplaatje op de stopcontacten die niet in gebruik zijn. Deze veiligheidsplaatjes zijn te koop bij doe-het-zelf zaken en elektriciens.

Een klein kind stopt altijd alles in zijn mond. Hoewel niet te vermijden is dat er af en toe wel eens een mug, of een broodkruimel of een vlokje stof binnen zijn bereik komt, moet u er wel voor zorgen dat hij nooit bij dingen kan die echt schadelijk voor hem kunnen zijn. Zorg er dus voor dat alle schoonmaakmiddelen, insecticiden en medicijnen zo zijn opgeborgen dat hij er niet bij kan. Zet ze op een hoge plank of hoog in de bergkast of zorg er voor dat er een slot op de kast zit dat hij niet open kan krijgen. Houd plastic zakken buiten bereik van het kind. De baby kan er in stikken. Om brandwonden te voorkomen doet u er goed aan de temperatuur van de waterverwarmer wat lager te zetten. Controleer altijd de temperatuur van het water in het babybadje en van het drinken voor de baby. Gebruik zelf geen warme soep of koffie terwijl u de baby verzorgt.

Denk ook aan uw kamerplanten en tuinplanten. Informeer of u giftige planten in en rond het huis hebt en zorg ervoor dat uw baby er niet bij kan komen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips