Diagnostiek van kanker

De beste diagnose van kanker is een vroege diagnose. Hoe vroeger kanker wordt ontdekt, hoe groter de kans is dat het kan worden behandeld, voordat het zich verspreidt naar andere weefsels of organen in het lichaam. Met de methoden die tegenwoordig beschikbaar zijn voor de screening op kanker, kunnen vele gevallen vroeg genoeg worden ontdekt om te worden genezen.

Iedere diagnostiek van kanker streeft ernaar het type en de plaats van het gezwel vast te stellen. Ieder type kanker heeft zijn eigen kenmerkende groeisnelheid en neiging zich te verspreiden. Bovendien heeft ieder type kanker een specifiek aantal weefsels of organen waarheen het zich in de meeste gevallen zal verspreiden. Het vaststellen van het type kanker geeft de arts de gelegenheid te voorzien hoe het gezwel zich waarschijnlijk zal gedragen en een plan op te stellen voor de beste manier om het te behandelen.

De diagnostiek omvat ook het vaststellen van de mate waarin het gezwel zich al heeft uitgebreid en verspreid (stadiëring of fasering). Tenslotte moet uw arts beoordelen in hoeverre de kwaadaardige tumor de algemene gezondheidstoestand heeft aangetast of zal aantasten.

Deze bevindingen zullen voor uw arts onder andere als leidraad dienen om de soort behandeling vast te stellen die in een bepaald geval de beste is. U moet zich niet ongerust maken wanneer voor de diagnostiek en de stadiëring van het gezwel enige dagen of weken nodig zijn. Een nauwkeurige diagnose waarop het hele therapeutische programma gebaseerd zal zijn, vereist in de meeste gevallen onderzoek van een stukje weefsel (biopsie), röntgenonderzoek en een aantal laboratoriumonderzoeken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips