Moedervlek

Een moedervlek (naevus) is een lichtbruine tot zwartbruine vlek in de huid. Soms is deze aangeboren, maar vaak ontstaat hij pas later, meestal in de eerste helft van het leven. Moedervlekken kunnen in grootte verschillen. Sommige zijn glad en liggen op hetzelfde niveau als de omliggende huid, andere steken daarboven uit. Meestal is de oppervlakte glad, maar de vlek kan er ook wratachtig uitzien, met enkele haren of hij kan dichtbehaard zijn.

Wat is de oorzaak van een moedervlek?

Op de betreffende plek in de huid bevindt zich een ophoping van speciale cellen, de pigmentvormende naevuscellen. Deze ophoping van pigmentcellen is erfelijk.

Hoe wordt een moedervlek behandeld?

Een gewone moedervlek is voor sommigen een ‘schoonheidsvlekje’, voor anderen een schoonheidsfoutje, in ieder geval geen ziekte. Wie zich er toch aan stoort, kan de moedervlek door de huidarts laten weghalen. Dat gebeurt poliklinisch onder plaatselijke verdoving (lokale anaesthesie). Opname in het ziekenhuis is daarvoor niet nodig. Maar bij de operatieve verwijdering van grote moedervlekken moet men er wel rekening mee houden dat men een litteken overhoudt.

moedervlek

Wat kan men er zelf aan doen?

Aan een moedervlek mag men zelf niet gaan prutsen! Wel moet men af en toe controleren of bestaande moedervlekken eventuele veranderingen vertonen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Een moedervlek die al lang bestaat en niet verandert, hoeft niet door de dokter gecontroleerd te worden, tenzij hij uit kosmetische overwegingen stoort. Treden echter op volwassen leeftijd moedervlekken op, dan kan men ze voor de zekerheid door de dokter laten beoordelen. Bij de volgende verschijnselen moet u naar de huisarts.

* De moedervlek wordt groter.
* Hij vormt grillige uitlopers.
* Hij verandert van kleur (vooral als hij donkerder wordt, de arts raadplegen!).
* Er vormt zich een rode rand om de moedervlek.
* Na aanstoten jeukt de vlek, doet pijn of geeft vocht af.

Als de dokter vermoedt dat van een kwaadaardige afwijking sprake is (melanoom), zal de huidarts de moedervlek met een deel van het omliggende weefsel moeten wegsnijden.

In het laboratorium wordt het weefsel onderzocht en op kankercellen of voorlopers daarvan gecontroleerd. Bij een onschuldig lijkende moedervlek die uit kosmetische overwegingen wordt verwijderd, wordt het weefsel voor de zekerheid ook onderzocht. Als bestaande moedervlekken blijven zoals ze zijn, kan men niet van een ziekte spreken. Bij een gewone moedervlek is het risico op kwaadaardige ontaarding gering. Het is dus niet nodig, moedervlekken alleen uit angst te laten verwijderen. Maar als de beschreven veranderingen optreden, is het verstandig de huisarts te raadplegen. Zo nodig verwijst hij u door naar de huidarts.

Zijn moedervlekken gevaarlijk?

Een moedervlek is niet gevaarlijk, zolang hij niet verandert en zolang er niet aan gedrukt of gekrabd wordt. De enige moedervlek die gevaarlijk kan zijn, is de (aangeboren) ‘vacht’naevus bij kinderen. 20 procent daarvan ontaarden in een melanoom. Deze vlekken moeten dus regelmatig door de ouders gecontroleerd worden. Zodra men kleine veranderingen opmerkt, moet men de huisarts raadplegen. Maar niet iedere verandering duidt op kanker.

Kwaadaardige ontaarding van een moedervlek

Er zijn tekenen die op kwaadaardige ontaarding kunnen wijzen. Als één of meerdere van deze veranderingen optreden, dan moet men voor de zekerheid de moedervlek zo snel mogelijk door de huisarts (of huidarts) laten controleren:
* De vlekken worden groter.
* De vlekken worden donkerder van kleur.
* De vlekken raken ontstoken.
* Hevige jeuk rondom de vlek.
* De vlek geeft vocht af.
* De vlekken ontstaan op volwassen leeftijd en zijn donker van kleur.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips