Droge huid

Een droge huid zorgt vaak voor veel irritatie. Het kan namelijk erg gevoelig zijn, en daarnaast kan het ook gaan schilferen en jeuken. Wanneer het onbehandeld blijft, kunnen er scheurtjes ontstaan die tot kleine bloedingen leiden. Vaak kan een droge huid snel verholpen worden door minder zeep te gebruiken, vette crèmes te smeren en hete douchetemperaturen te vermijden.

Wat is een droge huid?

Een droge huid ontstaat wanneer er een tekort aan vocht in de bovenste laag van je huid aanwezig is, de hoornlaag. Normaal gesproken zorgt deze laag voor een goede bescherming tegen schade van buitenaf. Het bestaat namelijk uit een laag van allemaal dode huidcellen en vetten, waardoor dit een mooie barrière vormt met de rest van je huidlagen. De dode huidcellen worden verder afgebroken door aminozuren. Dit zijn stoffen die hydrofiel (wateraantrekkend) zijn, waardoor je huid vocht vasthoudt. Wanneer je huid echter schade oploopt, dan verliezen de aminozuren hun werking en verliest je huid plaatselijk vocht.

Hoe ontstaat een droge huid?

Een droge huid ontstaat om verschillende redenen. Sommige oorzaken zijn gemakkelijk te identificeren en kunnen vaak ook snel opgelost worden. Bij andere oorzaken is dit lastiger.

De meest voorkomende oorzaken

  • Luchtvochtigheid. Wanneer er een lage luchtvochtigheid heerst, kan je huid minder vocht opnemen, waardoor het droger zal aanvoelen. Vooral in de winter en herfst daalt de luchtvochtigheid. Ook door airco’s neemt de luchtvochtigheid af.
  • Veelvuldig gebruik van heet water. Wanneer je graag geniet van een hete douche, kan dit ook leiden tot een droge huid. Heet water zorgt er namelijk voor dat de vetten van je bovenste huidlaag wegspoelen, waardoor je huid ineens een stuk bescherming mist.
  • Gebruik van zeep en verzorgingsproducten. Veel zeepproducten kunnen een droge huid veroorzaken. Zeep en andere verzorgingsproducten kunnen namelijk vet oplossen, wat ook gebeurt op de hoornlaag van je huid. Dit zorgt ervoor dat je huid minder bescherming heeft tegen stoffen van buitenaf en daardoor ook sneller uitdroogt.
  • Leeftijd. Wanneer je ouder wordt, verandert je lichaam en dus ook je huid. Je huidporiën scheiden minder vetten uit, wat leidt tot een minder goede balans tussen vocht en vet. Zo ontstaat een droge huid.
  • Dermatitis. Dermatitis staat voor een extreem droge huid. Je hebt van deze aandoening verschillende varianten, waaronder “contact dermatitis.” Dit ontstaat wanneer je lichaam een reactie geeft op een aanraking met een bepaalde stof. Het kan hierbij gaan om allergieën, zoals bij wol of nikkel, maar ook om schadelijke stoffen zoals bleek. Contact dermatitis is redelijk gemakkelijk op te lossen door contact met deze stoffen te vermijden.
  • Atopisch Eczeem. Een veelvoorkomend onderdeel van dermatitis is atopisch eczeem. Eczeem is een chronische conditie waarbij je huid op verschillende plekken droge en rode plekken ontwikkeld. Symptomen van eczeem kunnen verlicht worden met huis- tuin- en keukenmiddelen, maar hebben vaak medicatie op recept nodig om de symptomen te laten verdwijnen.
  • Seborroïsch Eczeem. Een andere variant van eczeem is Seborroïsch eczeem. Bij deze aandoening delen je huidcellen zich veel sneller dan gewoonlijk, wat leidt tot loslatende schilfers van je huid. Deze aandoening uit zich vaak in de vorm van roos.

Symptomen van een droge huid

Afhankelijk van de oorzaak van de gevoelige huid kunnen de symptomen verschillen, het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden van welke symptomen jij last hebt. Je herkent een droge huid aan de volgende symptomen:

  • Een trekkend/strak gevoel van de huid, voornamelijk na het douchen
  • Lichte schilfering
  • Doffe uitstraling van de huid met soms een witachtige gloed
  • Jeuk
  • Rode plekken
  • Scheurtjes in de huid die soms tot kleine bloedingen kunnen leiden
  • Een ruw-aanvoelende huid

Droge huid bij baby’s

Een droge huid komt regelmatig voor bij baby’s en kinderen. Dit ontstaat door verschillende oorzaken. De meest voorkomende oorzaak is dat baby’s bij de geboorte in allerlei vloeistoffen bedekt zijn die de huid beschermen wanneer zij in de baarmoeder verblijven. Na de geboorte verdwijnen deze vloeistoffen en wordt de huid plots blootgesteld aan een geheel nieuwe omgeving. Veel baby’s vervellen daardoor tijdens de eerste drie weken van de geboorte. Dit is normaal en vraagt weinig aandacht, behalve als zij hier last van ervaren.

Droge huid in het gezicht

Sommige baby’s krijgen last van een droge en gevoelige huid op hun gezicht tijdens hun eerste jaar. Dit is een vorm van atopisch eczeem, en ontstaat door prikkels van nieuwe stoffen en omgevingen. Doordat een baby ook veel huilt, kunnen deze plekken langdurig aanhouden en ook meer gaan jeuken. In vrijwel alle gevallen verdwijnt de droge huid in het gezicht vanzelf.

Droge jeukende huid

Veel baby’s en jonge kinderen ervaren een droge en jeukende huid rondom hun genitaliën. Dit heet luieruitslag en wordt veroorzaakt door de broeierige omgeving die ontlasting en urine veroorzaken in de luier. De huid wordt rood, gaat jeuken en kan soms ook gaan schilferen. Luieruitslag wordt behandeld met vette zalf.

Hoe kom je van een droge of gevoelige huid af?

Afhankelijk van de oorzaak van de droge of gevoelige huid, kun je verschillende remedies gebruiken om hiervan af te komen. We raden je daarom aan om de volgende tips tegen een droge of gevoelige huid uit te proberen:

  • Vermijd heet water en probeer daarentegen met lauw of koud water te douchen.
  • Verminder het gebruik van zeepproducten en kies voor ongeparfumeerde douchegel en zepen.
  • Dep de huid droog, in plaats van te wrijven met een handdoek.
  • Gebruik een beschermende crème of zalf
  • Drink veel water
  • Neem een therapeutisch bad met havermout

Voor meer informatie over het voorkomen en genezen van een droge of gevoelige huid kan je het advies van apotheker Joost Roth lezen.

Crèmes bij droge huid

Zoals benoemd werd bij de remedies tegen een droge huid, kunnen crèmes goed van pas komen bij het bestrijden van een gevoelige huid. Hieronder behandelen we de verschillende soorten crèmes en zalven.

Dagcrème

Er zijn tegenwoordig verschillende dagcrèmes op de markt die speciaal ontwikkeld zijn voor de droge en gevoelige huid. Deze bevatten allemaal een bepaald ingrediënt dat kan helpen om de huid te hydrateren, namelijk: vitamine D. Deze vitamine helpt niet alleen om je huid te beschermen en hydrateren, maar ook kan het de celgroei bevorderen. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2018. Wanneer je vitamine D plaatselijk aanbrengt met een dagcrème, dan kan de huid daar snel versterkt worden.

Bodylotion

Veel bodylotions bevatten parfum en andere ingrediënten die de huid juist kunnen beschadigen. Wanneer je echter op zoek bent naar een middel om je gevoelige huid te verlichten, dan kan je het beste op zoek gaan naar een bodylotion vanuit een apotheek of van een merk dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met een extreem gevoelige huid. Dan weet je zeker dat je huid er baat bij zal hebben.

Zalf

Wanneer je last hebt van eczeem of een droge en gevoelige huid, dan kan het best zo zijn dat crèmes en lotions alleen niet voldoende zijn om de symptomen te verlichten. In dat geval kan je het beste kiezen voor een zalf. Een goede zalf haal je bij de apotheek, eventueel op recept van je huisarts.

Zo heb je cetomacrogolzalf. Deze crème wordt gebruikt om een droge en jeukende huid te verlichten en helpt ook bij eczeem en psoriasis. Het houdt de huid soepel en voorkomt uitdroging.

Daarnaast kan je kiezen voor een zalf met ureum. Ureum zorgt er namelijk voor dat je huid vocht blijft vasthouden. Hoewel ureum een lichaamseigen stof is, wordt de zalf met kunstmatige ureum geproduceerd. Het is een van de natuurlijke hydraterende stoffen die je huid een optimale voeding geven. Bovendien helpt het om overtollige huidschilfers te verwijderen.

Ten slotte heb je nog een sterker middel: hormoonzalf. Dat is een zalf die steroïdhormonen bevat die gebruikt worden tegen eczeem, zoals corticosteroïden. Op de korte termijn is dit erg effectief tegen zware eczeem, maar het kan ook vele nadelen hebben zoals pigmentverlies, afhankelijkheid van de stof en een dunnere huidlaag. Artsen schrijven dit middel daarom alleen voor wanneer andere zalven niet effectief zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips