Droge huid

Als je dit bericht leest in je winterverblijf in Spanje, kun je dit wel overslaan. Ga buiten even kuieren in het zonnetje, laat je huid zich laven aan de vochtige warmte. Geniet. Zo, nu zij weg zijn, kunnen wij ons verder verdiepen in hoe we kunnen voorkomen dat onze huid tijdens de wintermaanden zo schilfert. Alleen mensen die in een koud, droog klimaat wonen, kennen de kwelling van een droge huid en winterjeuk. Wat kun je eraan doen? Makkelijk genoeg. Draai de verwarming omlaag en verhuis naar Griekenland. Je kunt niet verhuizen? Draai dan tenminste de verwarming omlaag, dat is al een grote stap op weg naar een gezondere winterhuid. Je kunt nog meer dingen doen; een aantal hiervan vind je op de volgende bladzijden. Al deze tips zijn echter gebaseerd op één gegeven, namelijk: droge huid wijst op een tekort aan water in de huid, niet op een tekort aan huid-smeer. Houd dit in je achterhoofd bij het lezen van deze tips en vooral ook tijdens de volgende winter; je huid zal er je dankbaar voor zijn.

Probeer je droge huid niet weg te drinken, in veel modetijdschriften en boeken over schoonheid kun je lezen datje “minstens zeven tot acht glazen water per dag moet drinken” om de huid soepel te houden en uitdroging te voorkomen. Geloof het maar niet.

Als je totaal gedehydrateerd bent, zal ook je huid uitdrogen. Maar als het vochtgehalte in je lichaam normaal is, kun je onmogelijk een droge huid herstellen door water te drinken.

Breng het water daar in waar het effect heeft. De beste manier om water in te brengen in de huid, is door erin te gaan liggen. 15 minuten weken in lauw water is goed, maar geen warm water. Gooi ook het idee overboord dat je elke dag een bad moet nemen. De gouden regel voor een droge huid is: minder baden en kouder water gebruiken.

droge huid

Smeer je huid in.
Breng na elk bad een vochtinbrenger aan. Het vocht dat tijdens het bad in de huid is getrokken, heeft namelijk de neiging te verdampen. Als je vaak een bad neemt, is een vochtinbrenger dubbel zo belangrijk, want het is de vochtinbrenger die het water vasthoudt.

Veel mensen menen dat ze een vochtinbrenger moeten aanbrengen om de huid opnieuw van vetstoffen te voorzien, maar dat is niet waar. Onthoud dat droge huid het gevolg is van een tekort aan water. Iedereen weet hoe makkelijk het is teen- of vingernagels te knippen nadat ze een tijdje in het water hebben gezeten. Dit is een goed voorbeeld van hydratatie; het toont aan wat er met de huid gebeurt wanneer je een bad neemt. Het aanbrengen van een vochtinbrenger na het bad, houdt het water in de huid en voorkomt uitdroging.

Droog jezelf slechts licht af.
Het is efficiënter een vochtinbrenger meteen na het bad aan te brengen op vochtige huid, dan op een volledig droge huid. Dat wil niet zeggen datje kletsnat uit het bad of de douche moet stappen en meteen de lotion aanbrengen. Maar licht droogdeppen is voldoende voor je de lotion aanbrengt. Het is namelijk de bedoeling een beetje water in de huid vast te houden.

Laat je niet in de luren leggen door de reclame.
Gewone vaseline of minerale olie zijn de beste vochtinbrengers. Trouwens, als je niet wordt afgeschrikt door het vettige gevoel, is vrijwel elke plantaardige olie (zonnebloemolie, arachideolie) of geharde olie geschikt om droge huid en winterjeuk aan te pakken. Het zijn doeltreffende, veilige en onvervalste huidsmeermiddelen. Bovendien zijn ze erg goedkoop. Deze producten hebben echter één nadeel. Ze zijn stuk voor stuk nogal vettig. En mensen houden meer van dingen die lekker ruiken, fijn aanvoelen en hen geen vettig gevoel geven. Het hangt er dus maar van af hoeveel je eraan wilt uitgeven, hoe je wilt ruiken en hoe je wilt datje huid aanvoelt. Alle vochtinbrengers doen in principe hetzelfde, en het valt absoluut niet wetenschappelijk te bewijzen dat het ene merkprodukt beter is dan het andere.

Havermout geneest.
Sommige onderzoekers geloven dat het verzachtende effect van havermout bijna 4.000 jaar geleden al werd ontdekt. Veel mensen ontdekken dat ook vandaag nog. Havermout kan in het bad worden toegepast als een verzachtend middel. Giet gewoon 2 bekers colloïdaal havermout (verkrijgbaar in de apotheek) in een bad lauw water. De term colloïdaal betekent eenvoudig dat de havervlokken zijn vermalen tot een fijn poeder dat in het water oplost. Havermout kan ook ter vervanging van zeep worden gebruikt. Strooi wat colloïdaal havermout in een zakdoek, dompel hem in water, knijp het overtollige water eruit en gebruik hem als een washandje.

Gebruik extra vette zeep.
De meeste zepen bevatten loog, en hoe-wel dit een uitstekend reinigingsmiddel is, is het erg irriterend voor je droge huid. Mensen met een droge huid kunnen daarom het beste overvette zepen gebruiken. Deze zepen bevatten extra hoeveelheden vetstoffen – cold-cream, cacaoboter, kokosolie of lanoline – die worden toegevoegd tijdens het produktieproces. Overvette zepen reinigen minder goed, maar irriteren de droge huid niet zo.

Gebruik minder zeep.
“Zeep heeft geen enkele therapeutische waarde.” Dit is een uitspraak van een huidspecialist. De Westerse maatschappij is volgens hem overdreven gewassen en ontgeurd, en als dermatoloog verwacht hij meer problemen van het overdreven gebruik van zeep dan van het gebrek daaraan. Zijn advies luidt: “Als het niet vuil is, niet wassen.”

Een luchtbevochtigingsinstallatie helpt.
Het probleem van droge huid en jeuk is gedeeltelijk te wijten aan de droge, warme lucht die ’s winters in huis hangt. De verwarmingsinstallatie kan de luchtvochtigheid laten dalen tot 10 procent of minder, terwijl 30 tot 40 procent dichter bij de ideale waarde ligt om je huid soepel te houden. Daarom raden al onze experts het gebruik van luchtbevochtigers aan tijdens deze droge wintermaanden – maar ze geven er meteen een waarschuwing bij. Mensen denken namelijk dat met één luchtbevochtigingstoestel in de kamer de klus geklaard is. Maar in feite is het hetzelfde als met airconditioning – om afdoend te zijn, heb je echt een heuse installatie nodig. Een kleiner toestel naast je bed kan echter ook al helpen. Zorg er dan wel voor datje de deur gesloten houdt, zodat het vocht in de kamer blijft. En helpt het als je de badkamerdeur laat openstaan wanneer je een douche neemt? Even wel, omdat elk beetje vocht in de lucht helpt. Maar wanneer je in de winter de verwarming aanzet, wordt het vocht werkelijk uit de lucht gezogen.

Houd het koel.
Een makkelijke manier om winterjeuk tegen te gaan is naar je thermostaat te lopen en deze wat lager te zetten. Het kan helpen ’s winters je huis eerder koel te houden. Koude lucht heeft namelijk een verdovend effect – je huid voelt er zich goed bij. Wanneer je je huis te sterk verwarmt, gaan de bloedvaten uitzetten. En als dat gebeurt, begint het gejeuk.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips