Een droge huid, zo kom je er snel van af
Veel mensen hebben last van een droge huid. Sommigen af en toe, anderen regelmatig. In de meeste gevallen is het niet iets ernstigs, maar vooral vervelend. Een droge huid kan rood zijn en jeuken. Heb jij last van een droge huid? Met deze tips heb jij het hele jaar door een zacht en soepel huidje.
Bij een droge huid spreken we van een beschadigde huidbarrière. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om dit te voorkomen en de schade aan je huid te beperken.
Waardoor krijg je een droge huid?
Eerst is het belangrijk om te weten waar die beschadigde huidbarrière vandaan komt. De huid beschermt ons tegen stoffen van buitenaf en zorgt ervoor dat we geen vocht verliezen. In de hoornhuid, dat is de bovenste huidlaag, liggen dode cellen en vetten in laagjes dicht op elkaar. Samen vormen deze laagjes een barrière die een klein beetje water doorlaat. Is deze barrière beschadigd? Dan verliest de huid meer vocht en droogt uit, oftewel een droge huid.
Beschadiging van de hoornhuid komt met name door veelvuldig gebruik van (geparfumeerde) zeepproducten. Vet lost namelijk op in zeep, waardoor de vetten uit de laagjes steeds meer verdwijnen. Hoe vaker je dus doucht met zeep, des te droger je huid wordt. Het natuurlijke herstel van de beschadigde huid heeft minimaal vijf dagen de tijd nodig. In deze tijd verliest je huid veel vocht, waardoor het droog wordt. Daarnaast, zolang je zeep blijft gebruiken, heeft de huid geen kans om zichzelf te herstellen.
Hoe voorkom je een droge huid?
Om een droge huid tegen te gaan, is het belangrijk om het verdampen van vocht uit de huid te voorkomen. Volgens apotheker en eigenaar van Apotheek & Huid drs. Joost Roth kun je daarvoor het volgende doen:
- Zorg voor goede bad- en douchegewoontes. Niet te heet en niet te vaak. Het is beter om een korte douche te nemen van maximaal 5 minuten. En gebruik lauw water van maximaal 30 graden Celsius. Douche daarnaast niet meer dan één keer per dag.
- Vermijd het gebruik van zeepproducten. Gebruik in plaats daarvan bijvoorbeeld een ongeparfumeerde douchegel of -olie, zoals Eucerin UreaRepair PLUS Waslotion 5% Urea. Olie gaat het uitdrogende effect van water enigszins tegen, het heeft een verzachtende werking en het helpt tegen jeuk als gevolg van een droge huid.
- Wrijf na het douchen de huid niet droog met een handdoek, maar dep de huid droog.
- Breng een beschermlaag op de huid aan met een onderhoudscrème of -zalf. Gebruik het liefst gespecialiseerde merken voor een droge huid die je vindt bij een apotheek, zoals Eucerin UreaRepair PLUS. Gebruik dit preventief, voorkomen is beter dan genezen.
- Zet in de winter je verwarming thuis niet te hoog en bescherm als je buiten bent je huid goed tegen kou van buitenaf.
- Smeer in de zomer je huid goed in met een zonnebrandcrème voor het beschermen van je huid tegen schadelijk zonlicht.
Gebruik een beschermende crème of zalf
“Een droge huid voorkom je door goede dagelijkse verzorging”, legt apotheker drs. Joost Roth uit. “Door een beschermende crème of zalf te gebruiken, ondersteun je de barrièrefunctie van de huid. Het heeft een aanvettende werking en zorgt er daarmee voor dat de huid minder snel water verliest en vocht beter in de huid wordt vastgehouden.” Je brengt dus een extra beschermlaagje aan tussen de huidcellen. Daarmee is de huid beter beschermd tegen alle invloeden van buitenaf en het voelt zacht en soepel aan.
Er zijn veel verschillende producten te koop voor dagelijkse huidverzorging. Vaak kiezen mensen voor een bodylotion die lekker ruikt. Echter, doet dit weinig goeds voor de huid. Bodylotion is geparfumeerd, bestaat vaak voor een groot deel uit water en bevat weinig vetten. Terwijl je bij een droge huid juist die vetten nodig hebt. Daarom is het belangrijk erop te letten welke ingrediënten in het gekozen huidverzorgingsproduct zitten. Maar wat gebruik je dan het best? Koop het liefst huidverzorgingsproducten van merken die speciaal zijn ontwikkeld voor een droge huid. Je vindt deze bij de apotheek en online apotheek.
Optimale hydratatie met ureum
Eén van de beste ingrediënten in huidverzorgingsproducten om je huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen is ureum, ook wel urea genoemd. Het is een natuurlijke, lichaamseigen stof die bij de eiwitstofwisseling door de lever wordt geproduceerd. Ureum wordt door je lichaam gebruikt voor de vochtregulering in de nieren. Ureum wordt toegevoegd als ingrediënt in huidverzorgende crèmes, uiteraard nagemaakt in een laboratorium. Het zorgt ervoor dat vocht wordt vastgehouden in de huid voor een optimale hydratatie. Ureum is dan ook één van de zogenaamde ‘Natural Moisterizing Factors’ (NMF).
Niet elke huidverzorging bevat ureum. Kijk dus goed naar de ingrediënten voordat je een product voor je huid aanschaft. Eucerin bijvoorbeeld is expert in huidverzorgingsproducten met ureum en heeft een speciale UreaRepair PLUS lijn uitgebracht. Deze huidverzorging bevat ureum als hoofdingrediënt, met daarnaast Gluco-glycerol en andere ‘Natural Moisturizing Factors’ die helpen de huid te hydrateren en de eigen barrièrefunctie van de huid te verbeteren. Ureum vind je in verschillende percentages terug in huidverzorgingsproducten, namelijk 5%, 10% en 30% ureum. Het verschil zit hem in de mate van droogheid van de huid, maar vooral ook waar je het product wilt smeren. Bij een gezichtscrème kies je liefst voor 5% ureum toevoeging. Bij huidverzorging voor je gehele lichaam kun je 5% of 10% ureum gebruiken. En op de plekken die het meest te verduren hebben, zoals je handen, ellebogen en voeten, kun je 30% ureum gebruiken. Laat je altijd goed adviseren door een deskundige. In de apotheek bijvoorbeeld hebben medewerkers de benodigde kennis om het juiste type product voor jouw huid te adviseren.
Vocht inbrengen feit of fabel?
Er wordt vaak gesproken over een vochtinbrengende crème. Dit is een term die eigenlijk onzin is. “Met het smeren van vochtinbrengende crèmes kun je geen vocht van buiten naar binnen krijgen”, verklaart Joost Roth. “Ook meer water drinken, draagt niet bij aan een afname van een droge huid. Wat wél helpt is het smeren van verzorgende huidcrème of -zalf met ingrediënten als ureum of hyaluronzuur. Deze bieden de juiste ondersteuning om vocht in de huid vast te houden en zo de huid te helpen herstellen.”
drs. Joost Roth, apotheker
Apotheker drs. Joost Roth rondde in 2000 zijn farmacieopleiding af aan de Universiteit Utrecht. Sindsdien is hij werkzaam als openbaar apotheker. Drs. Joost Roth is eigenaar van twee fysieke apotheken in het Westland en beheert vier webshops waar men terecht kan voor professioneel advies over en de aankoop van dermocosmetica. Eén daarvan is Apotheek & Huid, volledig gespecialiseerd in huidverbeterende producten voor een gezonde of een probleemhuid.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.