Check je huid op kanker met de SkinVision app

Wist je dat maar liefst één op de vijf Nederlanders te maken krijgt met huidkanker? Het is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Met de smartphone-app SkinVision is het voortaan mogelijk om thuis zelf je huid te controleren. Via SkinVision maak je een foto en krijg je terugkoppeling over het risico van de huidplek.

Je huid ziet er goed uit, maar is deze ook gezond?

Ook als je huid er goed en stralend uitziet, betekent het nog niet dat deze gezond is. Je ziet namelijk niet welke processen zich onderhuids afspelen. En dat ene kleine, onschuldig lijkende moedervlekje kan net zo goed uitgroeien tot een kwaadaardige en agressieve vorm van huidkanker, zoals melanoomkanker.

Hoe ontstaat huidkanker?

Huidkanker ontstaat wanneer goedaardige cellen veranderen in kwaadaardige cellen en zich delen. Melanoomkanker begint vaak met een plekje op de huid, maar daarna verspreiden de kwaadaardige kankercellen zich onderhuids via de bloedbaan of de lymfeklieren naar de organen.

Het aantal Nederlanders met huidkanker groeit nog steeds. Dit heeft niet alleen te maken met ons zongedrag, maar ook met andere zaken. Zo neemt het aantal ouderen toe en daarmee de kans op kanker ook.

Overlevingskansen stijgen

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar melanomen en deze worden steeds vaker in een vroeg stadium ontdekt. Hierdoor zit 80 procent van de nieuwe patiënten in het eerste stadium. Dit betekent dat de kanker nog niet verder is uitgezaaid en dat hun overlevingskansen stijgen. Bij deze mensen wordt het melanoom verwijderd voordat de tumor zich uit heeft gezaaid. Na de verwijdering van de tumor zijn de meeste patiënten genezen. Toch overlijden er wereldwijd nog zo’n 50.000 mensen per jaar aan melanoomkanker. Dit komt neer op 800 Nederlanders.

Waardoor ontstaat huidkanker?

Meestal is huidkanker het gevolg van teveel blootstelling aan uv-straling. Als je huid te vaak en te lang aan ultraviolette straling wordt blootgesteld, kunnen de huidcellen beschadigen. Op de langere termijn kan dit leiden tot melanoomkanker. Dit is vooral zo als je op jonge leeftijd vaak bent verbrand. Natuurlijk is het heerlijk om de warme zonnestralen op je huid te voelen, maar blijf niet te lang in de zon. Als je voor je plezier of voor je werk veel in de zon zit of in je jeugd vaak bent verbrand, loop je namelijk een verhoogd risico op huidkanker.

UV-straling zit trouwens niet alleen in zonlicht, maar ook vaak in zonnebanken en solariums. Een zonnebank heeft vooral uv-A-straling. Deze straling zorgt niet snel voor verbranding, maar dringt erg diep de huid door. Iets waardoor je ook huidkanker kunt krijgen.

Andere risicofactoren die de kans op huidkanker vergroten

Als je aan huidkanker denkt dan denk je waarschijnlijk al snel aan echte zonaanbidders die dagen in de zon of onder de zonnebank liggen en niet genoeg smeren. Zoals hierboven omschreven is dit een grote risicofactor, maar daarnaast zijn er ook nog heel veel andere zaken die het risico op huidkanker vergroten, zoals:

  • Genetische aanleg
  • Lichte huidskleur
  • Veel (onrustige) moedervlekken
  • Giftige omgevingsfactoren

Genetische aanleg

Huidkanker kan erfelijk zijn. De kans op een melanoom is groter als meerdere familieleden een melanoom hebben gehad. Bij vijf procent van de patiënten heeft een ander familielid ook huidkanker gehad.

Lichte huidskleur

Mensen die een lichte huidskleur met sproeten en blond/rossig haar hebben, verbranden vaak sneller en worden moeilijker bruin. Zij lopen meer risico op het krijgen van een melanoom.Toch ben je met een donkere huid zeker niet immuun voor melanomen. Ook dan loop je risico op huidkanker.  Veel (onrustige) moedervlekken

Het hebben van veel gewone moedervlekken of meerdere onrustige moedervlekken vormt een verhoogde risicofactor.

Giftige omgevingsfactoren

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat niet alleen teveel zonblootstelling kan leiden tot het ontstaan van huidkanker. Ook als je vaak wordt blootgesteld aan verontreinigde lucht of giftige chemicaliën heb je een verhoogde kans op huidkanker. Andere risicofactoren zijn chronische ontstekingen, bewerkte voeding en een ongezonde levensstijl.

Bedreigende huidvlekjes vroegtijdig signaleren

Bij een agressieve vorm van huidkanker, zoals het melanoom, kan een vroege herkenning en behandeling echt levensreddend zijn. Het is dus belangrijk om bedreigende huidvlekjes vroegtijdig te signaleren. Dit kan met SkinVision. Met deze app is het mogelijk om moedervlekken en andere plekjes op de huid te controleren.

Ontvang een risicoanalyse op je smartphone

SkinVision werkt heel eenvoudig: je maakt een foto van de moedervlek en stuurt deze, na het beantwoorden van een aantal vragen, door naar de servers van SkinVision. De foto wordt geanalyseerd door SkinVision’s algoritme en na enkele seconden ontvang je een risico indicatie. Als het algoritme een hoog risico indicatie geeft, ontvang je binnen 48 uur bericht van SkinVision’s dermatologen over wat de aanbevolen volgende stap is. Bij een medium risico wordt aangeraden om de vlek regelmatig te controleren.

De foto’s die je hebt gemaakt, kun je opslaan in een archief. Op deze manier helpt de app je om mogelijke verdachte groei op te sporen en te controleren of een plek de afgelopen tijd veranderd of gegroeid is.

Dit zijn de voordelen van SkinVision

Als je de app SkinVision installeert, profiteer je onder meer van de volgende voordelen:

  • Vroege signalering van huidkanker
  • Eenvoudige controle van de gezondheid van je huid
  • Je ontvangt binnen 30 seconden een risico-evaluatie (laag, medium of hoog)
  • Persoonlijk advies van dermatologen in het geval van een hoog risico beoordeling.
  • Je ontvangt een lokale uv-voorspelling met een passend huidadvies

SkinVision gratis uitproberen

Benieuwd naar SkinVision? Dan kun je de app gratis uitproberen. Vervolgens betaal je 2 euro per verstuurde foto of 25 euro voor een jaarabonnement. In een aantal andere landen, zoals Nieuw-Zeeland, wordt het gebruik van de app door de zorgverzekeraar vergoed. In Nederland is SkinVision met zorgverzekeraars in gesprek om het gebruik van de app te vergoeden.

SkinVision vervangt niet je jaarlijkse bezoekje aan de huisarts of de dermatoloog, maar de app kan je helpen om je huid in de gaten te houden en plekjes te controleren. Als je je zorgen maakt of als je ziet dat een huidplekje verandert, bloedt, zweert of pijn doet dan is het aan te raden om de arts te bezoeken.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips