Hoornvliesbeschadiging

Het hoornvlies is een vlies van ongeveer 0,5 mm dik dat het hele oog omringt. Het hoornvlies wordt ook wel cornea genoemd. Het vlies is dun, doorzichtig en laat dan ook licht het oog binnengaan. Achter het zichtbare deel van het hoornvlies bevindt zich de iris, de pupil en het glasvocht, oftewel het witte deel van het oog. Het hoornvlies dient ter bescherming van de oogbol. Het bestaat uit vijf lagen:

  1. De epitheel, de buitenste laag
  2. De Bowmanse membraan
  3. Het stroma, de middenlaag die 90% van de dikte van het hoornvlies vormt
  4. De descemet membraan
  5. Het endotheel

Het hoornvlies bevat geen bloedvaten. Hierdoor dient het door omliggende delen ‘gevoed’ te worden. Zo wordt het hoornvlies bevochtigd door de traanzakjes. Het hoornvlies dient altijd vochtig te zijn, zodat het niet uitdroogt. Traanvocht zorgt er overigens ook voor dat het hoornvlies bacteriën en andere schadelijkheden snel afvoert. Toch kan het hoornvlies beschadigd raken. Bijvoorbeeld door scherpe voorwerpen en fel licht.

Hoornvliesbeschadiging

Bij een hoornvliesbeschadiging kunt u pijn voelen aan het oog. Naast pijn kan het oog flink gaan tranen, omdat vocht bescherming biedt en normaliter schadelijkheden het oog uit drijft. De pijn aan uw oog verdwijnt echter niet en het voelt continu alsof er iets in uw oog zit. Licht kan ook pijn doen aan uw oog. Treden deze symptomen op, dan heeft u waarschijnlijk een hoornvliesbeschadiging. U dient hiermee naar de huisarts te gaan. Wrijf zelf niet in uw oog. Er zit niet echt iets in, maar uw hoornvlies heeft een beschadiging opgelopen. Zo kan het hoornvlies een minuscuul scheurtje hebben. Hierdoorheen wrijven kan de beschadiging verergeren. De huisarts kan een zalf voorschrijven die de beschadiging beschermt tegen infectie. Deze zalf bevat namelijk een antibioticum.

Als u een hoornvliesbeschadiging heeft door fel licht, heeft u last van pijn en een prikkend en branderig gevoel aan uw ogen. Anders dan bij de andere hoornvliesbeschadiging, treden deze symptomen niet direct op, maar pas na acht tot twaalf uur. De klachten verdwijnen wel weer sneller, namelijk na ongeveer één dag. Voor deze hoornvliesbeschadiging hoeft u geen antibioticum, maar dient u het oog wel rust te geven om goed te kunnen herstellen. Draag daarom geen contactlenzen, maar liefst een zonnebril tegen extra irritatie van het oog, wrijf niet in uw oog en gebruik eventueel een zalf of druppels die de pijn aan het oog verzacht.

Genezing

Een kleine hoornvliesbeschadiging geneest over het algemeen binnen één tot drie dagen. Tot de beschadiging volledig genezen is, mag u geen lenzen dragen of in uw ogen wrijven. Ook als het hoornvlies genezen lijkt te zijn, dient u nog op te letten en wrijving in uw ogen te vermijden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips