Contactlenzen
Wanneer je minder goed zicht hebt, heb je meerdere manieren om hiermee om te gaan. Sommige mensen kiezen ervoor om een bril te dragen, anderen laten hun ogen laseren en weer anderen gebruiken contactlenzen. Maar wat zijn contactlenzen nu eigenlijk en hoe werken ze?
Wat zijn contactlenzen?
Contactlenzen zijn er in vijf verschillende soorten: harde lenzen, zachte lenzen, multifocale lenzen, wegwerp lenzen en nachtlenzen. Ze zitten direct op je oog, in plaats van ervoor, zoals bij een bril. Contactlenzen zijn gevoelig voor stofjes. Je kan hier tips vinden om veilig contactlenzen te dragen.
Harde lenzen
Harde lenzen zijn gemaakt van een hard materiaal en gaan daardoor ook wel tot 3 jaar mee. Ze laten veel zuurstof door, zodat je ogen gezond blijven en zijn geschikt voor elke correctie. Doordat deze lenzen zo lang meegaan, zijn ze in verhouding erg goedkoop wat het voor veel mensen een aantrekkelijke keuze maakt. Deze lenzen zijn echter wel gevoelig voor stofjes onder de lens en moeten dagelijks schoongemaakt worden. Ook kan het zijn dat het wennen langer duurt door de hardheid.
Zachte lenzen
Zachte lenzen vormen zich naar je oog, waardoor je snel aan deze lenzen went. Bovendien laten zij ook veel zuurstof door voor je ogen. Zachte lenzen gaan slechts één jaar mee en moeten dagelijks schoongemaakt worden. Wel bevatten ze vaak een UV-filter om je ogen te beschermen.
Multifocale lenzen
Multifocale lenzen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die al een langere tijd lenzen dragen, maar nu ook een leesbril nodig hebben. Dankzij deze lenzen kan je op alle afstanden scherp zien en hoef je geen aparte leesbril aan te schaffen.
Wegwerplenzen
Ten slotte zijn er nog wegwerplenzen. Deze worden ook wel daglenzen genoemd. Deze lenzen draag je slechts één dag en gooi je daarna weg. Ze zijn erg hygiënisch in het gebruik. Bovendien heb je geen lenzenvloeistof nodig en wen je snel aan het gevoel.
Nachtlenzen
Nachtlenzen zijn lenzen die je ‘s nachts draagt tijdens het slapen. Door de lens zal je hoornvlies ‘s nachts afvlakken zodat je overdag scherper ziet. De cellaag van je ogen worden hierdoor wel gevoeliger waardoor het belangrijk is om voldoende hygiënische maatregelen te nemen. Veel oogartsen raden nachtlenzen daarom af tenzij er weinig andere opties zijn.
Heb ik lenzen nodig?
Wanneer je vermoed dat je lenzen nodig hebt, is het verstandig om eerst een afspraak bij een opticien te maken om je ogen te laten controleren. Als blijkt dat je een oogcorrectie nodig hebt, kan je er voor kiezen om een bril of lenzen te nemen. De opticien zal je informeren over de verschillende soorten lenzen zodat je zelf kan beslissen welke het beste bij je passen.
Wat als de lenzen niet fijn zitten?
Als je lenzen niet lekker zitten, kan je hier altijd mee naar je opticien. Zij zullen op zoek gaan naar de oorzaak en kunnen je daarbij een andere lenzen soort aanraden. Als blijkt dat lenzen echt niet voor je werken, kan je altijd overstappen op een bril. Deze beslissing mag je op elk moment maken.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.