Reticulaire formatie

Onder reticulaire formatie of netvormige kern wordt verstaan: de zenuwcelgroepen en de daartoe behorende neuronen, die tussen de anders duidelijk afgegrensde banen en kernen liggen. Meestal gaat het om kleine celgroepen. Enkele grote cellenverzamelingen die onder de formatio reticularis vallen zijn bijvoorbeeld de rode kern (nucleus ruber) & zwarte kern (substantia nigra)

 

formatio reticularis

formatio reticularis

De reticulaire formatie komt in de hersenstam, in de tussenhersenen, in het verlengde merg en in het ruggenmerg voor. Deze formatie coördineert de hersenzenuwen en stemt de activiteiten daarvan op andere delen van het centrale zenuwstelsel af. Om die reden wordt de reticulaire formatie ook wel regelkamer van ons bewustzijn genoemd.

formatio reticularis

formatio reticularis

De vele zenuwprikkels (elektrische signalen die elk moment in de reticulaire formatie aankomen, worden hier gesorteerd, geïnterpreteerd, gefilterd en eventueel opgeslagen. De reticulaire formatie (formatio reticularis) zorgt ervoor, dat alleen ‘belangrijke’ informatie de grote hersenen en daarmee ons bewustzijn bereiken. In veruit de meeste gevallen wordt door de reticulaire formatie onderbewuste reacties teweeggebracht. De formatio reticularis is ook een belangrijk onderdeel van het reticulaire activeringssysteem, het “alarmsysteem” van ons lichaam.

formatio reticularis

formatio reticularis

Alle door het reticulaire activeringssysteem uitgezonden signalen dringen direct met de hoogste prioriteit ons bewustzijn binnen (toeteren, schreeuwen, brandlucht etc.). Omgekeerd kan ons bewustzijn via het reticulaire activeringssyteem onze hele aandacht (concentratie) op een enkele handeling richten, een mechanisme, dat het ons mogelijk maakt sportieve en intellectuele topprestaties te verrichten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips