Chelatietherapie

Chelatietherapie is een soort chemische stofzuiger die afsluitende plaques uit de slagaders kan verwijderen.

De waarheid is dat, hoewel chelatietherapie in sommige gevallen goed toegepast kan worden, bijvoorbeeld om giftige hoeveelheden mineralen of zware metalen uit het lichaam te krijgen, niet bewezen is dat de therapie van nut is bij de behandeling van arteriosclerose, aderverkalking of andere hart- en vaatziekten.

chelatietherapie

Chelatoren (de naam komt van het Griekse woord dat klauw betekent) zijn in staat zich te binden aan bepaalde giftige stoffen. Eén stof, ethyleen diamino tetra acetaat (EDTA), kan zich, zo zeggen voorstanders, binden aan het calcium in de neerslag in de wand van de slagaders en dat vervolgens verwijderen. De behandelingscycli bestaan uit dertig tot veertig sessies verspreid over een aantal weken waarin EDTA in een ader wordt toegediend. De kosten lopen gewoonlijk op tot duizenden guldens.

Wij pleiten sterk tegen deze ’behandeling’. Noch de verzekeringsmaatschappij, noch het ziekenfonds betaalt ervoor. Het is van geen nut bij het voorkomen of behandelen van hart- en vaatziekten. Bovendien kan het gevaarlijk zijn. In enkele gevallen zijn ernstige niercomplicaties en zelfs de dood het gevolg geweest.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips