Uw lichaam voorbereiden op de herfst

Als de zomer voorbij is en de herfst zich aandient, dan is het belangrijk om over een goede weerstand te beschikken. Het weer wordt kouder, de dagen korter. Dat zorgt ervoor dat het menselijk lichaam vatbaarder is voor verkoudheid en griep, maar ook andere ziekteverwekkers zullen de weerstand gaan testen. Hoe bereidt u uw lichaam voor op de herfst? Lees het nu in dit artikel!

 

Weerstand verbeteren

In de zomer heeft ons lichaam vaak voedingsstoffen in overvloed. Op warme dagen wordt er meer fruit gegeten, en ook het vele zonlicht heeft een positieve bijdrage aan onze weerstand. Het weer in de zomer is vaak goed en stabiel, wat ervoor zorgt dat ons lichaam niet vaak te maken krijgt met verschillende omstandigheden. In de herfst verandert dit. Het is belangrijk om te zorgen voor een verbeterde weerstand.

 

Goede voeding speelt daarbij een belangrijke rol, want het zorgt voor voldoende bouwstoffen voor en isolatie van het lichaam. Onderschat daarbij niet de kracht van (het drinken van) water. Daarmee wordt het lichaam gereinigd van afvalstoffen. Ook een gezonde regelmaat is belangrijk. Denk daarbij aan de verdeling tussen lichaamsbeweging, eten en slapen. Voldoende frisse lucht zorgt bovendien ook voor een verbeterde weerstand, dus trek zeker geregeld de natuur in.

 

Tips voor het verbeteren van de weerstand

Er zijn al verschillende zaken genoemd, die de weerstand van het menselijk lichaam ten goede komen. Om uzelf optimaal voor te bereiden op de komst van de herfst – en in het verlengde daarvan, de winter – hanteert u de de volgende tips:

  • Ga dagelijks minimaal een kwartier de natuur in, bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg of juist na een werkdag. Dus ook wanneer het slecht weer is!
  • Eet regelmatig gember. Verwerk het bijvoorbeeld in een gerecht of drink gemberthee. Gember zorgt voor opdroging van het slijm in uw longen, waardoor bacteriën minder kans krijgen.
  • Wilt u een kou of verkoudheid voorkomen, bedek dan de bovenkant van de rug en de nek. Kou en tocht hebben op dit deel van het menselijk lichaam het meeste vat.
  • Voorspelbaar, maar zo belangrijk: eet goed en gevarieerd. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten en zorg voor het eten van voldoende groente en fruit.

 

Hygiëne is belangrijk

Weerstand en hygiëne hebben met elkaar te maken, maar even zo vaak bijten ze elkaar. Te schoon is niet goed, maar toch is het belangrijk om wel te zorgen voor een goede hygiëne. Was bijvoorbeeld de handen regelmatig om bacteriën en andere ziekteverwekkers de baas te blijven. Douche regelmatig, al hoeft dat echt niet dagelijks te gebeuren. Natuurlijke weerstand wordt immers ook opgebouwd door blootstelling. Het lichaam gaat dan ageren tegen mogelijke ziekteverwekkers waardoor de weerstand verbetert.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips