Gember

Gember staat bekend om de vele positieve gezondheidseffecten. Het is een van de meest gezonde specerijen wereldwijd. Ook in Nederland krijgt deze specerij steeds meer bekendheid. Wat is gember? En waar helpt het tegen?

Gember is een specerij met een kenmerkende smaak. Deze specerij wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Gember staat bekend om de positieve effecten op de maag en de spijsvertering. Verder zou het ook werken bij griep.

Wat is gember?

Gember is afkomstig van de wortel van de gemberplant, de Zingiber officinale. Deze plant komt uit Azië. De gemberplant groeit ook heel goed in andere, tropische oorden, zoals Nigeria, Jamaica, India en Fiji.

Gember wordt wereldwijd verkocht. Het is de onderkant van de stam en de wortelstok van de gemberplant. Deze wortelstok heeft wel wat weg van een dikke, houten hand. Door de wortelstok te schillen, kom je bij de verse, gele gember.

Wat zit er in gember?

Gember bevat twee belangrijke bestanddelen. Dit zijn gingerol en shogaol. Ze zorgen ervoor dat gember een pittige, hete smaak heeft. Gingerol en shogaol hebben een ontstekingsremmende en pijnstillende werking. Bovendien is gingerol een goede antioxidant. Antioxidanten schakelen vrije radicalen uit. Deze agressieve stoffen kunnen schade toebrengen aan de cellen en weefsels.

Waar helpt gember tegen?

Inmiddels is het niet alleen in Azië bekend dat gember een heilzame werking heeft. Tal van wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat gember ontstekingsremmende stoffen bevat. Hierdoor helpt gember tegen het voorkomen of verlichten van:

  • Diabetes
  • Darmkanker
  • Migraine
  • Griep
  • Menstruatieklachten
  • Misselijkheid

Diabetes

Het lijkt erop dat gember effectief is bij diabetes. Dit is gebleken uit een onderzoek van Australische wetenschappers van de universiteit van Sydney. De onderzoekers ontdekten dat gember het bloedglucose op peil houdt. De werkzame stoffen in gember blijken in staat om de glucoseopname in de cellen te verhogen. Hier moet nog wel verder onderzoek naar worden gedaan.

Darmkanker

Uit een onderzoek van de universiteit van Michigan is gebleken dat gember de tumorvorming helpt voorkomen. Het onderzoek toont aan dat sommige bestanddelen in gember een rol kunnen spelen in het voorkomen van darmkanker. Vervolgonderzoek moet aantonen of het daadwerkelijk zo is.

Migraine

Met gember worden opmerkelijke resultaten geboekt als het om het verminderen van migraine gaat. Als je bij de eerste tekenen van een migraineaanval twee capsules met voldoende water inneemt, zal de hoofdpijn afnemen. Dit is al binnen 20 minuten merkbaar. Het anti-migraine-effect is te danken aan de werkzame stof shogaol.

Griep

Het is al meerdere malen bewezen dat gember helpt bij griep. Een kopje gemberthee verzacht de klachten.

Menstruatieklachten

Een traditionele toepassing van gember is het verlichten van pijn, waaronder menstruatiepijn. Het is wetenschappelijk onderzocht of gember echt helpt tegen menstruatieklachten. In een studie kregen 150 vrouwen de eerste drie dagen van hun menstruatieperiode elke dag 1 gram gemberpoeder. De pijn van de groep die gember gebruikte werd minder, terwijl de groep die een placebo kreeg toegediend geen verschil merkte. Uiteindelijk bleek de gember net zo goed te werken als pijnstillers en ibuprofen.

Misselijkheid

Het is al heel lang bekend dat gember goed werkt tegen misselijkheid en zwangerschapsmisselijkheid. De specerij wordt omschreven als een goedkope, veilige en effectieve behandeling tegen misselijkheid en overgeven. Ben je zwanger en heb je last van zwangerschapsmisselijkheid? Overleg dan eerst met je verloskundige of je arts of je gember kunt gebruiken.

Hoe gebruik je gember?

Je kunt gember toevoegen aan een gerecht om het hartiger of zoeter te maken. Als je gember in een gebakken of gekookt gerecht gebruikt, wordt de smaak zachter.
Je kunt de geschilde gemberwortel ook drogen en vermalen tot gemberpoeder. De poeder heeft een zachte, pittige smaak en is prima te combineren met andere specerijen, zoals peper, curry, kruidnagel en kaneel. Natuurlijk kun je gemberpoeder ook gewoon in de supermarkt kopen.

Andere varianten

Gember is trouwens ook in heel veel andere varianten verkrijgbaar, zoals gemberolie, gembercapsules, gemberbolletjes en gekonfijte gember. Verse gember kun je ongeveer twee tot drie weken bewaren op een koele plek. Bewaar de gember in een open plastic zakje in de groentelade van je koelkast. Gembercapsules, gekonfijte gember en gemberpoeder kun je maandenlang bewaren.

Hoe maak je gemberthee?

Net als muntthee is gemberthee al een aantal jaren zeer populair in Nederland. Gemberthee is supergezond en eenvoudig te bereiden. Het enige dat je nodig hebt, is een gemberwortel en heet water. Snijd 3 of 4 kleine stukjes van de gemberwortel af en doe ze in gekookt water. Laat de thee even trekken en deze is klaar. Eventueel kun je de thee nog wat meer op smaak brengen met een schijfje citroen en een theelepel honing. Doe dit echter niet te vaak, want honing heeft hetzelfde effect als suiker. Je kunt ook thee zetten in jouw favoriete smaak en hier wat gember aan toevoegen.

Beperk het aantal koppen gemberthee tot 2 of 3 kopjes per dag. Als je er te veel van drinkt, kan de gember juist een negatief effect hebben, zoals diarree en winderigheid.

Hoeveel gember per dag is gezond?

Je hebt dagelijks maar een kleine hoeveelheid gember nodig om van de positieve gezondheidseffecten te profiteren. Dit is zo’n 4 tot 5 gram per dag.

Heeft gember ook nadelige effecten?

Naast de vele positieve effecten, zijn er ook wat bijwerkingen bekend van gember. Deze bijwerkingen komen voornamelijk voor bij een erg hoge dosering. Voorbeelden van bijwerkingen zijn diarree, huidirritatie en irritatie aan de mond of de ogen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips