Populairste sporten

Nederland is een sportief land en behoort tot de meest sportieve landen ter wereld. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van NOC*NSF. In 2015 sportte maar liefst 59 procent van alle Nederlanders minimaal één keer per week. Er zijn een aantal sporten die Nederlanders graag uitoefenen en er zijn een aantal sporten die afgelopen jaar populairder zijn geworden bij Nederlanders.

Populairste sporten

Fitness was voor 2015 al de populairste sport in Nederland. Ook in 2015 staat deze sport weer op nummer 1 van de populairste sporten in Nederland. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders van de bijna 9 miljoen sporters in Nederland beoefenen deze sport. Onder fitness vallen diverse oefeningen die de conditie verbeteren, zorgen voor spiergroei en -massa en het uithoudingsvermogen, de lenigheid, snelheid en coördinatie verbeteren. Door spieren en de rest van het lichaam te belasten, wordt het lichaam sterker zodat het meer kan hebben. Het lichaam wordt door fitness fitter.

Naast fitness zijn sporten zoals wandelen, vrouwenvoetbal en yoga erg populair geworden. Dit zijn tevens de grootste stijgers ten opzichte van 2014.

Op en af

Nederlanders zijn over het algemeen erg sportief. Toch waren er ook in 2015 weer pieken en dalen te zien in de deelname aan diverse sporten. Deze pieken en dalen kwamen overigens goed overeen met de pieken en dalen van voorgaande jaren. Zo werd er in april het meest gesport en sporten Nederlanders ook in februari, mei, september en november erg veel. In de zomermaanden, juli en augustus, en de echte wintermaanden, december en januari, sporten Nederlanders het minst. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat veel sportscholen in die maanden gesloten zijn en de competities stil liggen.

Onderzoek toont echter aan dat Nederlanders in die ‘dal-maanden’ juist wel graag willen sporten, maar het niet kunnen doordat er minder sport wordt aangeboden.

Jongeren

Bij jongeren waren er in 2015 geen opvallende verschillen in sportgedrag te zien. Net zoals in 2014 sportte ongeveer 75 procent van de jongeren tussen de vijf en achttien jaar minimaal één keer per week. Het viel bij de cijfers van 2015 wel op dat het dal bij jongeren in de zomer groter was. Als jongeren stoppen met sporten heeft dit vaak te maken met hun studie, werk of andere bezigheden die tot tijdgebrek leiden. Ook kunnen jongeren hun plezier in sporten verliezen, doordat de prestatiedruk te hoog ligt tegenover het plezier beleven aan de sport. Dan kiezen ze voor een andere hobby, waar ze meer plezier uit kunnen halen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips