Alles over krachttraining

Zoals we eerder zagen, speelt spierkracht ook een rol als het gaat om onze conditie in kaart te brengen. Soms lijkt deze rol niet echt belangrijk. Toch kan men zonder spierkracht geen bewegingen maken of de houding van het lichaam handhaven. Zonder spierkracht zou men dus gewoon in elkaar zakken, iets wat dan ook gebeurt als iemand flauw valt en alle spieren ineens totaal verslappen.

In de inleiding van les 2 hebben we het gehad over “een lichaam dat oorspronkelijk voor andere taken gebouwd is”. We zagen toen hoe onze voorouders daadwerkelijk gebruik moesten maken van de functies waarmee ons lichaam van nature is toebedeeld. Met name door allerlei technische ontwikkelingen, is het gebruik van onze spieren steeds meer onnodig geworden. Sterker nog, in onze maatschappij wordt het dikwijls dom gevonden, als we ons met het verbeteren van onze spierfunctie bezig houden.

Al snel valt dan de opmerking, dat we kennelijk “krachtpatsers” willen worden. Deze houding valt zeer te betreuren want het is helaas maar al te waar, dat door een gebrek aan spieroefeningen we later een sterk verhoogd risico lopen op allerlei aandoeningen en het oplopen van biessures. Harm Kuipers stelt het kernachtig: “Een van de basisregels van de natuur is dat elk organisme zich aanpast aan datgene wat van hem gevraagd wordt”.

Dat geldt voor het hart, botten, gewrichten, banden en spieren. Niet-gebruik leidt tot versnelde slijtage. Zo kun je gewrichten op twee manieren naar de knoppen helpen: of door ze extreem te belasten, of door ze niets te laten doen” (einde citaat).

We moeten ook waarschuwen voor een eenzijdige belasting die optreedt bij het kiezen van slechts een enkele vorm van duursport. Wie uitsluitend wil hardlopen om zijn conditie te verbeteren, gebruikt vooral zijn beenspieren. Voor ons uithoudingsvermogen is die inspanning uitstekend maar ook onmiskenbaar erg eenzijdig.

De wetenschap dat sommige aandoeningen en blessures veroorzaakt kunnen worden door een gebrek aan spierkracht, maakt een nadere verdieping in dit onderwerp dus zeer zinvol. We dienen hierbij allereerst te bedenken, dat iedere beweging tot stand komt door het aanspannen van verschillende spieren. Het is opvallend hoeveel verschillende spieren bij een ogenschijnlijk eenvoudige beweging betrokken kunnen zijn. Als sommige van die spieren echter te weinig kracht leveren, kan het gewenste patroon verstoord raken en zo zal ook de kans op het optreden van blessures worden vergroot.

Bovendien kunnen de banden rondom de gewrichten, in geval van te weinig spierkracht, een vergrote belasting ondervinden. De gewrichtsbanden hebben echter maar een beperkte mogelijkheid om deze belasting op te vangen en in geval van een te hoge belasting, zullen deze banden dan ook geheel of gedeeltelijk scheuren of uitrekken. Ook het ontbreken van voldoende uithoudingsvermogen van de spieren, kan bij langdurige inspanning aanleiding zijn tot een blessure. Dat er zoveel spieren bij een bepaalde – vaak ogenschijnlijk eenvoudige beweging- betrokken zijn, heeft ieder voor zich wel eens ervaren bij een bepaalde blessure. Tijdens een bepaalde beweging krijgt men dan een pijngevoel in een spier, terwijl dat absoluut niet verwacht werd. Trouwens wie heeft niet ervaren dat tijdelijke problemen met een spier (of spiergroep) al snel leiden tot problemen bij andere spieren… “ik had eerst zo’n last van mijn benen, maar nu voel ik het in mijn rug”. We kunnen hieruit opmaken dat ons lichaam, zonder dat we dat bewust zijn, allerlei taken automatisch overneemt.

Als een bepaalde spiergroep door welke oorzaak ook, niet goed meer functioneert, dan zal een andere spiergroep de taak overnemen. Vaak merken we dat pas, als door de onwennigheid, die andere spiergroep pijnprikkels uitzendt. Straks zullen we verschillende oefeningen tonen, waarbij het onderschrift aangeeft voor welke spier die oefening bedoeld is. Zo kunnen we het hebben over oefeningen van de biceps. Gezien het voorafgaande zal nu wel duidelijk zijn, dat die oefeningen nooit gericht kunnen zijn op slechts een enkele spier. Doorgaans zijn vele spieren actief, maar spreken we nog steeds eenvoudig over “oefeningen voor de biceps” of “oefeningen voor de triceps”.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips