RNA en geheugen
Er bestaan twee stellingen omtrent veranderingen in zenuwcellen die verantwoordelijk zijn voor de opslag van informatie en dus voor het geheugen.
De ene stelling zegt dat het geheugen binnen de zenuwcellen in de vorm van speciale kernzuurmoleculen (RNA of ribonucleinezuur) gelegen is; de andere stelling zegt dat het geheugen wordt opgeslagen in veranderde verbindingen (zogenaamde functionele contacten of synapsen) tussen de zenuwcellen.
Bij het onderzoek van deze stellingen trachten de wetenschappers veranderingen in de hersenen aan te tonen tijdens of na een hersenactiviteit (bijvoorbeeld leeroefening) in de hoop scheikundige of andere processen op het spoor te komen in de hersenen met betrekking tot het leren en de opslag van informatie.
Gedragsonderzoekingen helpen ook om de verschillende typen geheugens te omschrijven. Een overzicht van recente vondsten op dit gebied doet vermoeden dat het mechanisme van de informatieopslag trapsgewijs verloopt, waarbij aanvankelijk elektrische en scheikundige processen plaatsvinden en ten slotte geringe veranderingen in de bouw van de zenuwcellen om het geheugen vast te leggen.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.