Vingerknakken? Ergerlijk maar oh zo lekker!

Vind jij het ook zo lekker om even met je vingers te knakken? Voor jou een heerlijk gevoel, voor anderen een vreselijk geluid. Vaak wordt beweerd dat je van het laten knakken van je vingers artrose of artritis krijgt, twee vormen van reuma. Is het tijd om van je verslaving af te komen, of kan je hier ongestoord mee doorgaan?

Het is maar dat je het weet

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van knakkende gewrichten. In 1947 ontstond het eerste wetenschappelijk artikel hierover. In die tijd werd gedacht dat het knakkende geluid ontstond door een holte tussen de gewrichten. Later waren wetenschappers van mening dat het geluid ontstond door luchtbellen in het gewrichtsvocht.

De wetenschappers uit 1947 zaten het dichtst bij de waarheid. Tussen twee gewrichten bevindt zich een holte met vloeistof. Dit vocht dient als smeermiddel. Wanneer je aan de vingers trekt of deze naar achteren duwt, wordt de holte tussen de gewrichten iets groter. Hierdoor ontstaat er een onderdruk met vacuüm. Opgeloste gassen in het vocht komen vrij en vullen de ontstane ruimte, wat hoorbaar is als een knak. Omdat de vrijgekomen gassen eerst weer moeten oplossen in de vloeistof, is het niet mogelijk om je vingers snel achter elkaar te laten knakken. Al eens geprobeerd?

Krijg ik er wel of geen reuma van?

Geen paniek, je kunt lekker door blijven knakken. Van knakkende vingers krijg je geen reuma. Uit onderzoek blijkt dat er geen verschil merkbaar is tussen vingerknakkers en niet-knakkers. Opmerkelijk is het onderzoek van de Amerikaanse arts Donald Unger. 60 jaar lang knakte hij dagelijks de vingers van zijn linkerhand, terwijl hij zijn rechterhand met rust liet. Na 60 jaar was er geen verschil merkbaar tussen beide handen.

Dat je er geen reuma van krijgt, dat voelt als een opluchting. Hoewel niet wetenschappelijk bewezen, bestaat er een mogelijkheid dat het gewrichtskapsel op den duur slapper wordt. Een beetje voorzichtig knakken dus.

Cursus vingersknakken

Kom je niet van je verslaving af, dan is het beter om op een goede manier je vingers te knakken. Doe dit bij voorkeur met gevouwen handen. Trek in ieder geval niet hard aan de vingers, daar zijn deze sowieso niet voor bedoeld.

Binnen de “cursus vingersknakken” hoort ook het rekening houden met je omgeving. Veel mensen ergeren zich aan het geluid van knakkende vingers. Wil je nog iets langer genieten van je leuke job, knak je vingers dan liever niet in de nabijheid van je geïrriteerde werkgever. Of gebruik het als middel om loonsverhoging te krijgen. Een goede tactiek is het halve werk.

Weet je wat veel slechter is dan het laten knakken van je vingers? Het laten knakken van schouder of heup kan uiteindelijk voor slijtage zorgen. Bij iedere knak komen de gewrichten tijdelijk uit de kom, waardoor het kraakbeen afslijt en de kom ondieper wordt. Laat deze gewrichten dan ook liever niet knakken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips