Wat te doen bij een elektrische schok?
De meesten van ons ondervinden wel eens een kleine, onschuldige elektrische schok. Hoewel we ervan kunnen schrikken, zijn ze meestal niet echt gevaarlijk, omdat we door een reflex vrijwel onmiddellijk onze handen of andere lichaamsdelen terugtrekken van de elektriciteitsbron. Meestal zijn we van de branderige en prikkende sensatie eerder bang, dan dat het echt pijn doet.
Maar onder bepaalde omstandigheden kan zelfs een kleine hoeveelheid elektriciteit levensbedreigend zijn. Een aanzienlijke elektrische stroom die door het lichaam gaat, kan iemand letterlijk in de lucht slingeren, maar zelfs kleinere stromen die enige tijd aanhouden, kunnen bewusteloosheid, hartstilstand en het stoppen van de ademhaling veroorzaken. Elektrische schokken kunnen ook leiden tot ernstige, diepe verbrandingen en weefselletsel, hoe wel zelfs een ernstige elektrische verbranding er aan de buitenkant vaak slechts uitziet als een kleine beschadiging van de huid.
Verwijder het slachtoffer van de stroombron.
Als u iemand aantreft waarvan u denkt dat hij geëlectrocuteerd is, kijk dan eerst goed uit en raak hem niet aan. Hij kan nog steeds met de stroombron verbonden zijn, zodat ook door uzelf een elektrische stroom gaat als u hem aanraakt.
Als de hoofdschakelaar of de zekeringkast vlakbij is, schakel de stroom dan daar uit. Door eenvoudig het apparaat zelf uit te zetten wordt de elektrische stroom niet altijd onderbroken. Haal de elektriciteitsbron uit de buurt van uzelf en de getroffene. Gebruik daarbij een droog, niet-geleidend voorwerp; karton, plastic of hout (een bezemsteel bijvoorbeeld) zijn het handigst. Gebruik geen metalen voorwerp, omdat dat de elektriciteit goed geleidt en u daardoor ook uzelf in gevaar brengt.
Spoedbehandeling. Controleer de ademhaling en pols van het slachtoffer nadat hij van de elektriciteitsbron is losgemaakt. Als één van beide is gestopt of gevaarlijk traag of oppervlakkig lijkt, begin dan onmiddellijk met reanimatie.Laat medische spoedhulp komen.Behandeling tegen shock. Als de persoon erg zwak is, bleek ziet, of andere tekenen van shock vertoont, leg hem dan neer met zijn hoofd iets lager dan de rest van zijn lichaam en met de benen iets hoger.
Behandel eventuele verbrandingen en wacht op de komst van medische spoedhulp. Onthoud goed dat iemand die met een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit in aanraking is geweest, ook al is hij niet bewusteloos, lethargisch of futloos, altijd door een arts gezien moet worden. De arts kan dan nagaan of er sprake is van inwendig letsel.
beste,
Ik heb een vraag over reactie aanraking met electrische schrikdraad, mijn echtgenote heeft vorig jaar Juni met haar handen aan de schrikdraad in een weiland gezeten, sindsdien zit ze in een angstdepressie, we hebben al alles geprobeerd artsen, ziekenhuis , hulpverleners met alle goede bedoelingen en gesprekken zijn we bijna een jaar lang niets opgeschoten, er worden alleen maar medicijnen voorgeschreven als Lorazepam, want het zit volgens hun tussen de oren, maar dat is het volgens ons helemaal niet ze word alleen maar afhankelijker van deze medicijnen.
Heeft uw een antwoord voor ons.
m.vr.gr. Guus Delsing
Beste Guus,
Er bestaat niet zoiets als: “het zit tussen je oren”. Als je vrouw klachten heeft, dan hebben die klachten ook een oorzaak.
Ik ken een therapeut die ik van harte kan aanbevelen. Haar naam is Wilma Podbregar en ze heeft haar praktijk in Kerkrade.
Als dit te ver is, dan kan ik je wel adviseren om een therapeut te zoeken die van zichzelf weet hoe hij of zij is gevormd in de eigen kindertijd. Je kunt de therapeut dit gerust vragen. Als die persoon hier niet op wil antwoorden, raar reageert of niet uit zijn woorden komt, dan weet je meteen dat dit geen goede therapeut is.
Ik kan je ook adviseren de boeken van Alice Miller te lezen. Bijvoorbeeld “Het drama van het begaafde kind” of “De opstand van het lichaam”.
Succes
Groetjes, Miriam
Beste Guus,
Wat een vervelend verhaal. Misschien is het een idee om een doorverwijzing naar de psychiater te vragen. Deze kan middels gesprekken met een goed behandelvoorstel komen in de zin van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Dit zijn geen medicijnen, maar een therapie om om te leren gaan met bijvoorbeeld angstgevoelens.
Met vriendelijke groet,
Wesley
Beste,
Mijn dochtertje van 5 jaar had een ijzeren tang in haar handen en is met beide uiteinden van de tang in beide gaten van een stopcontact de tang erin geduwd. Meteen vonken en de stroom wat op die leidingen liepen zijn uitgevallen en heb naderhand een nieuwe erin moeten draaien in de stroomkast.
Mijn dochtertje is natuurlijk heel erg geschrokken en ik natuurlijk ook maar vraag me toch af of dat niet gevaarlijk is en gevolgen zou kunnen hebben?
Beste,
Ik heb zo juist toen ik een stopcontact aan het vast maken was de draden aangeraakt en kreeg een soort rilling door mn lichaam zoals als je je telefoonbotje stoot er zat wel een aardedraad op en had geen pijn is het alsnog schadelijk?