Help, een tekenbeet! Wat nu?

Heb je lekker door de natuur gewandeld? Dan is het verstandig om jezelf (en je kinderen) na de wandeling goed te controleren op teken. Deze kleine beestjes zetten zich vast in je huid en dragen soms de ziekte van Lyme met zich mee. Hoe herken je een teek eigenlijk? Wat moet je doen als je een teek ontdekt? En wanneer is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts?

Elk jaar worden er meer dan 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Jaarlijks krijgen zo’n 25.000 mensen de ziekte van Lyme. Om deze ziekte te voorkomen, is het raadzaam om jezelf goed te controleren na een bezoekje aan de natuur.

Waar komen teken voor?

Een teek behoort tot de spinnenfamilie en kan niet springen of vliegen. Teken bevinden zich vooral in struiken, bossen, hoog gras, duinen, tuinen of parken. Als je een van deze plekken hebt bezocht, is het dus een goed idee om jezelf op teken te controleren.

Teken leven het liefst in een vochtige omgeving en zijn vooral actief vanaf maart tot en met oktober. Teken kruipen op mensen of dieren die voorbijlopen. Vervolgens bijten ze zich vast in de huid. Meestal is dit op warmere lichaamsplekken, zoals de liezen, bilspleet, knieholtes of de oksels. Bij kinderen kunnen tekenbeten ook voorkomen achter haargrens en oren of op het hoofd.

Als een teek zich op je lichaam heeft vastgebeten, leeft deze door bloed op te zuigen. Hierdoor wordt een teek steeds groter en kan uiteindelijk groeien tot een centimeter groot. Na een paar dagen laat de teek vanzelf weer los.

Hoe herken je een teek?

Een teek is een klein insect van één tot drie millimeter groot. Je kunt deze dus met het blote oog waarnemen. Een teek die nog niet helemaal vastzit in de huid en zich nog niet volgezogen heeft, lijkt op een kleine spin. Als de teek zich heeft vastgezet en volgezogen dan lijkt hij op een bruine of grijze erwt. Een klein deel van de teken draagt bacteriën met zich mee die ze kunnen overdragen. Een bekend voorbeeld hiervan is de bacterie Borrelia burgdorferi, welke de ziekte van Lyme overbrengt.

Hoe herken je een tekenbeet?

Je herkent een tekenbeet aan een zwart puntje op je huid. Dit is de teek. Als de teek er langer zit, wordt deze groter en vind je hem makkelijker. Wanneer je in een gebied bent geweest waar teken kunnen voorkomen, is het beter om je huid direct op tekenbeten te controleren. Hoe sneller je een teek vindt, hoe kleiner de kans op besmetting.

Maak eventueel gebruik van een vergrootglas of een spiegel om plekken te controleren doe je zelf niet goed kunt zien. Of vraag iemand anders om je op teken te controleren.

Meestal voel je niets van een tekenbeet. Om deze reden is het soms wat lastiger om de beet te vinden. Op de plek van de beet ontstaat binnen twee of drie dagen een rood vlekje van 1 of 2 centimeter. Het vlekje zal binnen een tot twee weken verdwijnen en kan wat gaan jeuken.

Controleer ook je kleding

Controleer niet alleen je lichaam, maar ook je kleding. Verwijder teken die op je kleding zitten. Als deze vast zitten, was je kleding dan minimaal een half uur op 60 graden. Het kan ook helpen om je kleding in de wasdroger te stoppen.

Hoe verwijder je een teek?

Als je een tekenbeet opmerkt, is het van belang dat je de teek direct verwijdert. Doe dit wel op de juiste manier, zodat er geen delen van de teek in je huid achterblijven. Je verwijdert een teek als volgt:

  • Verwijder de teek met een speciale tekentang of een pincet. Plaats de tekentang of het pincet heel dicht op de huid, zodat je de teek kunt vastpakken. Trek deze vervolgens voorzichtig uit je huid. Doe dit in één rechte beweging. Tekentangen zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.
  • Heeft de teek zich nog niet volgezogen met bloed? Dan kun je deze ook verwijderen met kleefpleisters of plakband.
  • Let er goed op dat de teek helemaal is verwijderd en dat er geen resten meer zijn overgebleven.
  • Als de teek is verwijderd, is het raadzaam om de getroffen plek te behandelen met jodium of alcohol.
  • Noteer de datum en de plek waar de tekenbeet zit. Je kunt de plek dan goed controleren.
  • Als er in de eerste week een verandering optreedt op de plek van de tekenbeet, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
  • Gebruik enkel een pincet of tekentang om de teek te verwijderen. Gebruik dus geen ontsmettingsmiddel, alcohol of ander product om de teek te doden. De teek spuit dan juist gif in de wond.

Lukt het je niet om de teek zelf te verwijderen? Doe dit ook als je vermoedt dat de teek langer dan 24 uur op je huid heeft gezeten. Deze kan je adviseren om de komende drie maanden goed op te letten of je verschijnselen krijgt die te maken hebben met de ziekte van Lyme. Het is ook mogelijk dat je een eenmalige dosis antibiotica krijgt voorgeschreven om een infectie te voorkomen.

Word je ziek van een tekenbeet?

De kans dat je na een tekenbeet ziek wordt en de ziekte van Lyme krijgt, is erg klein. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgt deze ziekte. De kans op deze ziekte is het kleinst als je de teek zo snel mogelijk verwijdert. Verwijder de teek dus direct zodra je deze hebt ontdekt en binnen 24 uur nadat de beet is ontstaan. Als de teek minder dan 24 uur op je huid heeft gezeten, is de kans op de ziekte van Lyme zeer klein, kleiner dan 3 procent.

Wanneer naar de huisarts?

Het is verstandig om de eerste weken na de tekenbeet wat beter op je gezondheid te letten. Neem in ieder geval contact op met je huisarts bij de volgende klachten:

  • Dubbelzien
  • Scheef zien
  • Grieperig gevoel met koorts
  • veel spierpijn
  • Tintelingen, pijn of verminderde kracht in je ledematen
  • Pijnlijke gewrichten
  • Een rode vlek op de huid die steeds groter wordt

Deze bovenstaande klachten kunnen symptomen zijn van de ziekte van Lyme.

Wat kan je doen om tekenbeten en de ziekte van Lyme te voorkomen?

Aangezien teken niet springen of vliegen en ze klein zijn, zie je ze vaak niet direct. Je kunt een tekenbeet dus niet altijd voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op tekenbeten te verkleinen:

  • Vermijd hoog gras en struiken
  • Blijf op de wandelpaden lopen tijdens een wandeling
  • Draag bedekkende, goed sluitende kleding, zoals shirts met lange mouwen, lange broeken en broekspijpen in de sokken.
  • Laat kinderen een petje of hoedje dragen, zodat het hoofd beschermd wordt tegen teken.
  • Insecten-werend middel smeren: bescherm jezelf extra door insecten-werend middel met DEET op je huid te smeren. Deze crème is te koop bij de drogist en de apotheek.

Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips