Verzinsels over alcoholisme

Er nooit een tekort geweest aan fabels over alcoholisme. Hier volgen een aantal voorbeelden van de meest algemene onwaarheden.

Ouderen worden geen alcoholist

Oudere volwassenen zijn niet immuun voor alcoholisme, hoewel de ziekte wel minder voorkomt onder personen van 65 jaar en ouder.

Een drankje kan u opwarmen

Alcohol verwijdt de bloedvaten. Als gevolg hiervan kan alcohol u een tijdelijk warmtegevoel geven doordat meer bloed naar de oppervlakte van de huid stroomt. De verhoogde bloedstroom in de haarvaten onttrekt bloed van de vitale organen en brengt warmte dichter naar de oppervlakte van het lichaam, waar het door de huid verdwijnt. De lichaamstemperatuur wordt dus lager. De kans op ernstige of zelfs dodelijke hypothermie (verlaagde temperatuur) is dus verhoogd tijdens overmatig alcoholgebruik in een koude omgeving.

Dronken laat u uw ware aard zien

Hoewel alcohol karaktertrekjes naar boven brengt die u misschien ontkent wanneer u nuchter bent, kan excessief drinken uw persoonlijkheid totaal vervormen. Iemands ware persoonlijkheid wordt aan de dag gelegd als hij nuchter is.

Sterke zwarte koffie kan u helpen te ontnuchteren

Koffie kan noch de snelheid waarmee de lever alcohol de baas kan worden verhogen, noch het alcoholgehalte in het bloed veranderen. Ongelukkigerwijs kan de aanvankelijke opkikker die koffie geeft het verkeerde idee geven dat iemand redelijk alert en nuchter is, terwijl dit in feite niet zo is.

Als u toegeeft alcoholist te zijn, kunt u een goede baan wel vergeten

Werkgevers mogen sollicitanten niet discrimineren op basis van lichamelijke ongeschiktheid; alcoholisme valt hier ook onder.

Vaak worden herstelde alcoholisten door (toekomstige) werkgevers bewonderd om hun sterke karakter dat blijkt uit het feit dat ze hun problemen hebben overwonnen.

Werkgevers weten ook dat het de moeite loont een werknemer te steunen in zijn behandelingsprogramma, waarvan het grootste deel van de kosten onder de ziekteverzekering vallen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips