Vaccin tegen malaria op komst

Nog altijd sterven jaarlijks honderdduizenden mensen in Afrika aan de gevolgen van malaria. Het overgrote merendeel van de sterfgevallen betreft kinderen jonger dan vijf jaar oud. Het is dus niet voor niets dat de malariamug tegelijkertijd beroemd en berucht is. De parasiet die de infectieziekte malaria veroorzaakt, komt namelijk via een muggenbeet het menselijk lichaam binnen. Tot op heden was er nog geen vaccin beschikbaar om malaria te voorkomen, maar dat gaat in de toekomst veranderen.

De infectieziekte malaria

De malariamug voelt zich prettig in een warme en vochtige omgeving. In (sub)tropische klimaten gedijt de mug erg goed. Met name in Afrika is de malariamug veelvoorkomend, maar ook Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika vormen risicogebieden. Mensen die in deze regio’s wonen, zijn gewend om zich goed te beschermen tegen besmetting door de mug en bouwen immuniteit op tegen de ziekte. Dat geldt niet voor baby’s en jonge kinderen: zij zijn niet in staat zichzelf te beschermen en hebben ook (nog) geen immuniteit opgebouwd. Niet voor niets is het grootste deel van de dodelijke slachtoffers van malaria jonger dan vijf jaar oud. Ook toeristen lopen een risico. Vaak herkennen zij de symptomen van malaria – die lijken op die van een normale griep – niet of pas laat, waardoor ze flink ziek kunnen worden.

Behandeling

De ene malariabesmetting is de andere niet. Westerse toeristen hebben vaak meer last van malaria dan de lokale bevolking. Het is noodzakelijk om malaria te behandelen, aangezien de ziekte anders kan leiden tot de dood. Ook hersenbeschadiging is een mogelijk gevolg van een malariabesmetting. Een veelvuldig gebruikt medicijn is chloroquine. Probleem is echter dat de ziekteverwekker steeds resistent raakt tegen de beschikbare medicijnen. Zodoende blijft de strijd tegen malaria voortdurend van aard.

Ontwikkeling vaccin

Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline uit Groot-Brittannië heeft het middel Mosquirix ontwikkeld. Tot op heden is bescherming eigenlijk alleen mogelijk door inname van malariapillen, zoals Malarone en Lariam. Middelen met DEET zijn muggen werend en kunnen daarmee worden gecombineerd. Nu is er ook een vaccin tegen malaria op komst.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA heeft Mosquirix, ook wel RTS,S genoemd, goedgekeurd en een advies uitgebracht. Het Europese advies van EMA stelt voor dat het vaccin in eerste instantie gebruikt zal worden bij baby’s in de gebieden met een hoog risico. Hierdoor moet het hoge sterftecijfer in deze groep worden bestreden. Nu is het wachten op de beoordeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die naar verwachting eind van dit kalenderjaar zal volgen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips