Vet: hoe laag kunt u gaan?

Vet: hoe laag kunt u gaan?

Is het mogelijk een leven lang geen boter, room, kwarktaart en eieren te eten? Is het mogelijk vet en zout voedsel als een mals ribstukje of frietjes voorgoed vaarwel te zeggen en u alleen te beperken tot groenten, fruit en voile granen?

Natuurlijk kan dat. Duizenden mensen hebben hetgedaan en houden hetvol, en zijn er zo in geslaagd hun gezondheid aanzienlijk te verbeteren.

Bepaalde artsen adviseren een dieet waarbij niet meer dan 10 procent van de calorieen afkomstig is van vet. Dit houdt in dat men niet meer dan 100 gram vis, gevogelte of mager viees per dag eet. En aangezien de gemiddelde Europeaan zo’n 50 procent van zijn calorieen uit vet haalt, betekent dit een drasti-
sche vermindering!

Natuurlijk is het moeilijk. En niet alle mensen die aan het dieet beginnen houden het vol. Maar het is een prachtig alternatief voor een bypassoperatie of de constante angst dat u pijn op uw borst gaat krijgen bij om het even wat u doet. Het dieet vereist dus engagement, een positieve houding en een zekere inspanning.

Maar de beloning kan erg groot zijn. De bloeddruk daalt, het cholesterolgehalte daalt, aanvallen van pijn op de borst nemen af en de klinische symptomen verbeteren. Vaak kan bepaalde medicatie volledig worden afgebouwd.

Een studie onder een groep van 893 patienten toonde bijvoorbeeld aan dat hun cholesterolgehalte gemiddeld met 25 procent was gedaald na amper vier weken dieet. Na het afwerken van het volledige programma van dieet, oefening en vorming, was 62 procent van de angina-pectorispatienten helemaal bevrijd van medicatie, terwiji veel anderen het met minder medicatie konden stellen.

Hoe realistisch is dit streven naar slechts 10 procent calorieen uit vet echter? Dit doel zou slechts voor 10 procent van de bevolking haalbaarzijn. Het advies te streven naar een cijfer van 30 procent calorieen uit vet is dus veel realistischer. Ook deze richtlijn is doeltreffend en bovendien haalbaar voor een gro-
ter deel van de bevolking.

Tenslotte: het gaat niet echt om een dieet, eerder om een manier van leven.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips