Subfrenisch abces

Subfrenisch abces is een aparte vorm van plaatselijke buikvliesontsteking kan optreden als gevolg van een abces onder het middenrif, een subfrenisch abces. Een subfrenisch abces zit meestal tussen het middenrif en de lever in.

Zo’n abces ontstaat als gevolg van een perforatie veroorzaakt door een maagzweer of een zweer van de twaalfvingerige darm, soms ook door perforatie van de dikke darm, door leverabcessen of door een acute al-vleesklierontsteking.

In dit geval van plaatselijke buikvliesontsteking, door een abces, is er wél een hoge koorts, gepaard gaand met koude rillingen en veel pijn. De huid hoog in de rechterzij is zeer gevoelig. Zelfs ademhalen doet pijn en de ademhaling zal daardoor oppervlakkig zijn. Vaak is er in het begin ook pijn in de rechterschouder. Een subfrenisch abces (letterlijke betekenis: abces onder het middenrif) kan ook aan de linkerkant zitten.

De pijn zal dan vooral links in de bovenbuik voelbaar zijn en uitstralen naar de linkerschouder.

De darmen werken dan meestal nog redelijk goed. Doordat het middenrif opgetild wordt en niet beweegt, staat het omhoog. Dit is bij röntgenonderzoek een duidelijk teken.

Zo’n plaatselijk abces gevolgd door een plaatselijke buikvliesontsteking kan ook ontstaan als gevolg van een abces ónder de lever. Zo’n abces kan het buikvlies ter plaatse infecteren, zodat daar een buikvliesontsteking ontstaat.

Ook in de onderbuik, bij het cavum Douglasi waar zich het rectum bevindt, kan er een abces ontstaan. Zo’n pusophoping kan een gevolg zijn van een blindedarmperforatie (gesprongen blindedarm). Er is dan pijn in de onderbuik en soms bij de anus.

De behandeling van een plaatselijke buikvliesontsteking door een abces bestaat in het algemeen uit een operatie. Vaak moet er wel gewacht worden totdat het abces is ‘afgekapseld’.

In de tussentijd worden antibiotica gegeven om de ontstekingsverschijnselen te bestrijden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips