Psychose

Psychose is een geestestoestand waarbij de relatie met de buitenwereld gestoord is, doordat de afgrenzing tussen het innerlijk en de buitenwereld onvoldoende is. Dit kan zich uiten in de vorm van een hallucinatie of een waanvoorstelling. Het besef van ziekte is afwezig. Er worden verschillende vormen van psychose onderscheiden zoals de endogene psychose, dat wil zeggen een psychose die zonder een aantoonbare oorzaak ontstaat. Hierbij wordt een zekere aanleg verondersteld, mogelijk met een erfelijke component (zie erfelijkheid). Voorbeelden zijn schizofrenie en de manisch-depressieve psychose. De exogene psychose kent een organische oorzaak.

Psychose

Dit kan een hersenaandoening zijn, zoals dementie, hersenletsel of een infectie van de hersenen, het kan ook een oorzaak elders in het lichaam betreffen, zoals een algemene infectie of vergiftiging. Experimentele psychosen zijn opgewekt worden door het gebruik van drugs. Indien het gebruik gestaakt wordt zal, bij gezonde personen, een spontane genezing plaatsvinden. De medicamenteuze behandeling heeft een geweldige vooruitgang geboekt. Het aantal patiënten dat langdurig in een gesloten inrichting opgenomen dient te worden, is dan ook aanzienlijk verminderd. Velen van hen nemen normaal aan het maatschappelijk verkeer deel.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips