Merken geneesmiddelen

Een geneesmiddel bestaat uit één of meer werkzame stoffen en diverse hulpstoffen. De hulpstoffen zijn nodig om de tablet te maken, de capsule goed te vullen, een goede smaak aan het drankje te geven of de oogdruppel te conserveren. Het werkelijke geneesmiddel is dus maar een onderdeel van bijvoorbeeld de tablet die u slikt. Maar het is wel deze stof die de werking uitoefent, en niet de vorm, de kleur of de smaak van het product.

Er zijn diverse geneesmiddelen die dezelfde werkzame stof bevatten. Sommige hebben een merknaam, andere hebben geen merknaam maar een naam die dezelfde is als de werkzame stof. Zo is het werkzame geneesmiddel oxazepam in de handel als merkloos oxazepam en als merk Seresta. Er zijn ook producten waarvan alleen een merk beschikbaar is. Vaak zijn dat middelen waarop nog een octrooi rust. Tot de tijd dat het octrooi verlopen is, mogen andere fabrikanten hetzelfde product niet produceren. Er zijn ook geneesmiddelen waarvan alleen een merkloos product beschikbaar is. Van weer andere middelen bestaan wel vijf of meer handelsproducten, merk of merkloos. Een bekend voorbeeld is het antibioticum doxycycline (zie bijvoorbeeld Luchtweginfectie).

Nogal wat mensen denken dat ze slechter af zijn met een merkloos middel dan met een merkpreparaat. Alle geneesmiddelen in Nederland worden, zoals we al eerder beschreven, gecontroleerd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat betekent dat aan alle medicijnen, merk of merkloos, dezelfde eisen worden gesteld. Op grond daarvan mag u de conclusie trekken dat bijvoorbeeld een middel met oxazepam als merkloos product niet onderdoet voor een middel waarop het merk Seresta staat vermeld. Overigens worden diverse merkloze preparaten geproduceerd door de fabrikant die ook het merkgeneesmiddel maakt.

Van geneesmiddelen bestaan ook handelsproducten die door speciale groothandels uit andere landen van de Europese Unie in Nederland worden geïmporteerd. De reden is dat deze producten in die landen tegen een lagere prijs verkrijgbaar zijn. Ook deze producten worden door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen beoordeeld op alle noodzakelijke onderdelen. De kwaliteit van bijvoorbeeld het middel Daonil van de firma Hoechst in Nederland is gelijk aan de kwaliteit van hetzelfde middel van dezelfde firma in Spanje.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips