Grondstofwisseling

Grondstofwisseling is de hoeveelheid energie welke het lichaam in volledige rust verbruikt. Het betreft hier de energie die nodig is voor de handhaving van de normale lichaamsfuncties (bijvoorbeeld bloedcirculatie en lichaamstemperatuur). De grondstofwisseling wordt bepaald door de ingeademde zuurstof en de uitgeademde koolzuur te meten. “de energiehoeveelheid voor een organisme in volledige rust”. Bij de mens is hiervoor nodig: een temperatuur van 20-22 graden, volledige geestelijke en lichamelijke rust, geen gebruik van voedsel. Voor voedsel geldt dat eiwitrijk voedsel in de 24 uur voorafgaande niet gegeten mag worden, en overige voedsel in de voorafgaande 8 uur niet gegeten mag worden.

Grondstofwisseling

Bepaalde endocriene ziekten (zie endocriene klieren), in het bijzonder de verhoogde werking van de schildklier (hyperthyreoïdie) veroorzaken een verhoogde grondstofwisseling. Kinderen hebben een hogere grondstofwisseling dan volwassenen. Bij oude mensen is de grondstofwisseling natuurlijkerwijze weer lager.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips