Gastroscopie
Een gastroscopie is een onderzoek, waarbij de arts een flexibele buis met een optisch systeem via de slokdarm in de maag schuift.
Het onderzoek is enigszins onaangenaam, maar men hoeft er niet voor te worden opgenomen. De arts kan het maagslijmvlies goed bekijken en daardoor eventuele ontstekingen, zweren of tumoren ontdekken. Daarnaast is het mogelijk om met behulp van speciale apparatuur wat maagsap of weefselmonsters weg te halen, die vervolgens in het laboratorium kunnen worden onderzocht.
Hoe gaat een gastroscopie in haar werk?
Aan het uiteinde van de endoscoop bevinden zich een lichtbron en een optisch instrument. Door zeer kleine lenzen wordt het beeld gevormd en via glasvezels aan de kijker doorgegeven. Het beeld kan direct worden bekeken, maar het kan ook op een beeldscherm worden geprojecteerd of fotografisch worden vastgelegd.
De buis heeft een doorsnede van bijna een centimeter, wat het relatief gemakkelijk maakt om hem via de slokdarm in de maagholte te brengen. Naast de lichtgeleidende glasvezels en de lichtbron bevat de slang nog een holle buis.
Via deze buis kan een klein pincet of een tweede dunne slang in de maag worden gebracht, met behulp waarvan monsters kunnen worden genomen van het maagslijmvlies of het maagsap. Het bekijken van het maagslijmvlies en het nemen van monsters kunnen vrijwel tegelijkertijd plaatsvinden.
Via de endoscoop kunnen ook kleine chirurgische instrumenten worden ingebracht, waarmee men bijvoorbeeld door elektrocoagulatie, een bloedend plekje van de maagwand kan dichtschroeien.
Wat is de indicatie voor een gastroscopie?
Door dit onderzoek kan de arts een duidelijker beeld van de oorzaak van klachten in de maagstreek krijgen. Hij kan bijvoorbeeld zien of het maagslijmvlies geïrriteerd is en of er sprake is van een ontsteking, zweer, tumor of andere beschadiging.
Hoe wordt een gastroscopie gedaan?
Van te voren krijgt de patiënt die voor dit onderzoek nuchter dient te zijn, een kalmerend middel. Dit doet men om de eventueel bestaande angst weg te nemen. Bovendien worden door dit middel de autonome bewegingen van de maag (peri-staltiek) tegengegaan, en ontspannen de spieren van de slokdarm, zodat er geen weerstand optreedt wanneer de slang wordt ingebracht. Daarnaast wordt de mond-keelholte met een spray plaatselijk verdoofd. Dit gaat bij het inbrengen van de endoscoop de braakreflex tegen. De slang wordt ingesmeerd met een glijmiddel. De patiënt ligt tijdens het onderzoek meestal op de zij.
Bij het begin van het onderzoek dient hij het hoofd naar boven te strekken. Daardoor kan de endoscoop het gemakkelijkst naar binnen worden gebracht.
De arts zal alle delen van de maag nauwgezet onderzoeken. Daarbij dient de slang vaker heen en weer te worden geschoven. Een beperkt aantal bewegingen kan het uiteinde van de gastroscoop zelf maken, waarbij de besturing plaatsvindt met een aantal ‘takels’. Op plaatsen die er verdacht uitzien, zoals zweren en ontstekingshaarden, zal de arts enkele weefselmonsters weghalen, die vervolgens microscopisch en histologisch zullen worden onderzocht.
Is een gastroscopie gevaarlijk?
Een gastroscopie met de huidige apparatuur is ongevaarlijk. Heel zelden treden er verwondingen op van het slijmvlies en kleine bloedingen die meestal binnen een paar seconden ophouden.
Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.