Galstenen verwijderen

Terwijl bij jonge mensen soms galstenen voorkomen, heeft een op de drie mensen van boven de zeventig jaar galstenen. Vrouwen die kinderen hebben, hebben tweemaal vaker galstenen dan mannen.

De galstenen geven meestal geen klachten. Je moet alleen galstenen verwijderen als ze koliekpijnen veroorzaken of de galgang verstoppen.

Er zijn diverse methoden waarmee men galstenen kan verwijderen. Allereerst kan men proberen de stenen met medicijnen op te lossen. In andere gevallen probeert men de stenen endoscopisch te verwijderen of te vergruizen met de ‘niersteenvergruizer’. Vaak blijkt uiteindelijk toch een operatieve verwijdering van de galblaas noodzakelijk.

Hoe werken medicijnen?

De minst belastende methode om galstenen te verwijderen, is het oplossen van de stenen met medicijnen. De patiënt krijgt medicijnen die galzuren bevatten. Hierdoor lost de steen geheel of gedeeltelijk op, zodat hij gewoon via de darm kan worden uitgescheiden.

Deze behandeling is alleen succesvol bij zogenoemde cholesterolstenen. Bij ongeveer eenderde van de patiënten met deze stenen werkt deze behandeling. De aanpak vergt wel geduld, het kan wel twee jaar duren voor de steen is verdwenen.

galstenen verwijderen via operatieve methoden

Als galstenen klachten veroorzaken, moeten ze gewoonlijk operatief worden verwijderd. Dit gebeurt echter meestal niet direct, maar er wordt eerst afgewacht totdat de acute ontsteking voorbij is. Er geldt een oud chirurgisch principe dat men niet in ontstoken weefsel mag snijden, tenzij het leven onmiddellijk in gevaar is. Daarom worden een eventuele ontsteking en de pijn met medicijnen behandeld voordat men overgaat tot opereren. Hiertoe opent men de buikwand rechts, direct onder de ribbenboog. Als de galblaas nog niet te ernstig ontstoken is, kan men haar eenvoudig met stenen en al verwijderen. De operatie duurt dan niet langer dan een uur.

De operatie kan moeilijker zijn als de galblaas door de ontsteking verkleefd is met de lever. De operatie
duurt dan meestal langer.

Als na de operatie verder geen complicaties optreden, wordt men na ongeveer een week uit het ziekenhuis ontslagen. Na een operatie gelden geen speciale leefregels. Wel is het beter niet te vet te eten.

galstenen verwijderen

galstenen verwijderen via endoscopische ingrepen

Om de galblaas te verwijderen kan men ook een endoscopische techniek gebruiken. Hierbij brengt men door de buikwand heen een slang met een kijker (laparoscoop) naar de galblaas. De chirurg kan precies zien waar de punt van de laparoscoop zich bevindt en met verfijnde instrumenten de galblaas verwijderen.

Vergruizen

De ervaringen met het vergruizen van galstenen zijn nog beperkt. Door de galstenen te vergruizen kunnen deze gewoon via de galgang in de darm worden uitgescheiden.

Galsteenvergruizing (lithotripsie) zelf is pijnloos, maar de uitscheiding van het gruis kan koliekpijnen veroorzaken. Daarom geeft men van tevoren medicijnen, om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Welke bijwerkingen zijn er?

Een operatieve verwijdering is de meest radicale oplossing. Leven zonder galblaas heeft geen negatieve gevolgen.

Andere behandelingen brengen het gevaar met zich mee dat de galstenen weer terugkomen, omdat zij zijn gevormd doordat de gal te sterk indikte in de galblaas.

Is het verwijderen van galstenen gevaarlijk?

De ingreep is een veel verrichte operatie zonder speciale risico’s. De ervaringen met de laparoscopische verwijdering van de galblaas lijken ook goed.

Wat kan men er zelf aan doen?

Men kan galklachten proberen te voorkomen door gezond te eten.


Relevante artikelen
3 reacties
  1. steeds misselijk, er zitten galstenen kan dat de oorzaak zijn

    1. Ik heb galstenen. Ben misselijk kan dat daar van komen

  2. Ik was vanaf jan 2020 al misselijk sinds de galblaas er uit is haast niet meer misselijk geweest een enkele keer bij te vet eten of te veel koffie gedronken te hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips