Barrièremethodes

Hoe barrièremethodes werken:
Deze methodes plaatsen een fysieke of chemische barrière tussen het sperma en de baarmoederhals. Deze barrières zijn: condooms, sponzen, schildjes, pessaria, zaaddodende middelen (crème, schuim of gel) en zetpillen. Schildjes en pessaria moeten door een bevoegd arts ingebracht worden. De andere voorbehoedmiddelen zijn vrij verkrijgbaar bij apotheken, drogisterijen en gelijksoortige winkels. Deze voorbehoedmiddelen zijn alleen effectief als ze op de juiste wijze toegepast worden.

Condooms:

Condooms voorkomen een zwangerschap omdat ze verhinderen dat sperma in de vagina terechtkomt. Laat condooms tot het gebruik in de verpakking zitten. Een condoom moet over de eikel van een stijve penis geplaatst worden waarbij de punt vastgehouden moet worden om een reservoir voor het zaad te creëren. Rol met de andere hand voorzichtig het condoom af. Na de geslachtsgemeenschap moet de penis teruggetrokken worden voordat hij slap wordt, terwijl het condoom vastgehouden dient te worden bij de basis van de penis. Zo lekt er geen zaad tijdens het terugtrekken. Gebruikte condooms moeten weggegooid en zeker niet hergebruikt worden. Condooms zijn het veiligst wanneer ze samen met een zaaddodend middel gebruikt worden. Laat het condoom niet in aanraking komen met olie of handcrème. Olie doet het condoom scheuren. Als een glibberig condoom gewenst wordt, koop dan condooms met glijmiddel. Enige problemen met condooms zijn: ze kunnen scheuren, ze kunnen jeuk en uitslag veroorzaken. Op de 100 vrouwen worden er per jaar 2 tot 12 zwanger na correct gebruik van condooms.

Sponzen:

De spons is een kleine, ronde, schuimrubberachtige spons die gevuld is met zaaddodend middel. Het zaaddodende middel wordt geactiveerd door de spons met water te bevochtigen totdat hij schuimt. Om een spons in te brengen, moeten de randen samengeknepen worden met de rimpelige kant boven en het touwtje aan de onderkant. Duw de spons zo diep mogelijk de vagina in totdat hij de baarmoederhals bedekt. De spons begint zijn werking dertig minuten na inbreng en biedt 24 uur lang bescherming. Laat de spons altijd ten minste tot zes uur na de geslachtsgemeenschap zitten. Laat de spons nooit langer dan 24 uur zitten. Om de spons te verwijderen, gaat u op uw hurken zitten en zoekt u het touwtje. Trek de spons langzaam naar beneden. Er kunnen twee problemen optreden bij het gebruik van de spons: het kan moeite kosten de spons te verwijderen en hij kan irritatie veroorzaken in de baarmoederhals. Als de spons verwijderd is, gooi hem dan weg. Sponzen kunnen niet opnieuw gebruikt worden. Op de 100 vrouwen worden er per jaar 6 tot 28 zwanger na correct gebruik van de spons.

Barrièremethodes

Zaaddodende middelen:

Een zaaddodend middel is een chemische stof die verkrijgbaar is in de vorm van gel, schuim, crème of zetpillen. Het wordt in de vagina aangebracht om het zaad te doden voordat het de baarmoeder kan bereiken. Voor het juiste gebruik wordt er bij de gel, het schuim en de crème een applicator meegeleverd waarmee de juiste hoeveelheid vastgesteld kan worden. Breng de zaaddodende middelen een aantal minuten voor de geslachtsgemeenschap in de vagina in, in de buurt van de baarmoederhals. Deze producten moeten iedere keer opnieuw worden ingebracht. Zetpillen moeten worden uitgepakt en in de buurt van de baarmoederhals ingebracht worden. Wacht vervolgens tien tot vijftien minuten met de geslachtsgemeenschap om de zetpil de tijd te geven op te lossen. Ook de zetpillen moeten iedere keer opnieuw voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht. Verwijder na de geslachtsgemeenschap het zaaddodende middel niet direct. Gebruik geen tampons en neem geen douche tot zes à acht uur na de geslachtsgemeenschap. Zaaddodende middelen bieden ook beperkte bescherming tegen geslachtsziekten. Mogelijke bijwerkingen zijn: jeuk of uitslag. Op de 100 vrouwen worden er per jaar 3 tot 21 zwanger bij gebruik van zaaddodende middelen.

Pessaria:

Een pessarium is een ondiep, rond schildje van rubber dat verhindert dat sperma in de baarmoeder kan doordringen en dat zaaddodend middel op zijn plaats houdt. Smeer voor het aanbrengen van het pessarium zaaddodend middel in het schildje en langs de randen. Knijp de randen van het pessarium samen tussen de vingers, schuif het in de vagina en plaats het in de baarmoederhals. Het pessarium zorgt na inbreng tot zes uur voor bescherming. Als u nogmaals geslachtsgemeenschap heeft, breng dan wat extra zaaddodend middel in. Laat het pessarium tot minimaal zes uur na de geslachtsgemeenschap zitten. Het mag echter nooit langer dan 24 uur ononderbroken gedragen worden. Om het pessarium te verwijderen, steekt u een vinger onder de rand en trekt het naar buiten. Was het pessarium na gebruik en berg het dan op. En pessarium mag niet gebruikt worden tijdens de menstruatie. Soms is het moeilijk een pessarium in te brengen en het kan irritatie veroorzaken aan de blaas. Een mogelijke bijwerking is jeuk. Op de 100 vrouwen worden er per jaar 6 tot 18 zwanger na gebruik van een pessarium.

Schildjes:

Een schildje lijkt op het pessarium. Het is een klein schildje van rubber in de vorm van een vingerhoed. Het schildje is kleiner en steviger dan een pessarium. Smeer voor het inbrengen van het schildje een kleine hoeveelheid zaaddodend middel in het schildje en langs de randen. Knijp de rand samen tussen de vingers en schuif het omhoog tot het de baarmoederhals bedekt. Duw het schildje bij de randen goed op zijn plaats. Als u nogmaals geslachtsgemeenschap heeft, breng dan wat extra zaaddodend middel in. Laat het schildje ten minste tot acht uur na de geslachtsgemeenschap op zijn plaats zitten. Het mag echter nooit langer dan 48 uur ononderbroken gedragen worden. Om het schildje te verwijderen, gaat u op uw hurken zitten en duwt u tegen de rand. Breng een vinger achter de rand en trek het eruit. Was het schildje na gebruik en berg het dan op. Een schildje mag niet gebruikt worden tijdens de menstruatie. Het kan moeite kosten het schildje in te brengen en te verwijderen en het kan irritatie veroorzaken in de baarmoederhals. Een mogelijke bijwerking is jeuk. Op de 100 vrouwen worden er per jaar 6 tot 18 zwanger na correct gebruik van het schildje.

Wie kunnen deze barrièremethodes gebruiken:

Mensen die niet de pil, implantaten, ingebrachte voorbehoedmiddelen of intra-uterine contraceptie willen of kunnen gebruiken, kunnen bij uitstek hun toevlucht nemen tot de barrièremethodes. Ze bieden ook een dubbele veiligheid wanneer een intra-uterine contraceptie (I.U.C.) van zijn plaats raakt of als iemand vergeten is de pil in te nemen. Mensen die niet vaak geslachtsgemeenschap hebben, mensen die dubbel beschermd willen zijn naast het gebruik van de pil of I.U.C. of mensen die extra beschermd willen zijn tegen geslachtsziekten, doen ook hun voordeel bij het gebruik van deze barrièremethodes.

Wie kunnen beter geen gebruik maken van deze barrièremethodes:

Mensen die geen goed gebruik maken van deze voorbehoedmiddelen als ze geslachtsgemeenschap hebben, kunnen ze beter niet gebruiken. Mensen die denken dat deze middelen hun seksuele genot in de weg staan of verminderen, kunnen ook andere mogelijkheden overwegen.

Voordelen:

Condooms vormen een van de weinige mogelijkheden voor de man om ook verantwoordelijkheid te nemen inzake geboortebeperking. Mensen met meerdere partners wordt aangeraden condooms te gebruiken. Condooms van latex bieden een zekere bescherming tegen geslachtsziekten als herpes en aids. Zaaddodende middelen die nonoxynol-9 bevatten, bieden eveneens een zekere bescherming tegen geslachtsziekten. Barrière voorbehoedmiddelen hebben weinig bijwerkingen en kunnen gebruikt worden in combinatie met andere voorbehoedmiddelen. Alle barrièremethodes, behalve pessaria en schildjes, zijn verkrijgbaar zonder recept.

Nadelen:

Ze dienen correct en consistent gebruikt te worden en dat vereist enige planning en moeite. Het percentage ongevallen (zwangerschappen) stijgt aanzienlijk als ze niet correct en consistent gebruikt worden. Een combinatie van producten verhoogt de kosten en de gecompliceerdheid. Er zijn mensen die vinden dat deze voorbehoedmiddelen de seksuele ervaring in de weg staan of minder intens maken.

Bijwerkingen:

In het algemeen: jeuk, irritatie, uitslag.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips