Artrografie

Een artrogram is een röntgenfoto van een gewricht, in het bijzonder van een knie, enkel of schouder. Er wordt gebruik van gemaakt om verdachte scheurtjes in het kraakbeen en andere gewrichtsafwijkingen op te sporen. Het duurt minder dan een uur en wordt uitgevoerd door middel van röntgenstraling. Een artrografie kan poliklinisch of in het ziekenhuis worden gedaan.

U krijgt een plaatselijk werkend verdovend middel en vervolgens wordt een vloeibaar contrastmiddel ingespoten in het gewricht om de opnamen die worden gemaakt te verduidelijken. Als de arts vloeistof uit het gewricht wil afnemen voor verder onderzoek, doet hij dat voor het contrastmiddel wordt ingespoten. Eventueel moet u het gewricht bewegen om de kleurstof over het gebied te verdelen. Dan wordt het gewricht onderzocht met de fluoroscoop (röntgenbeelden worden dan op een scherm bekeken) en worden er röntgenfoto’s gemaakt.

Geef het gewricht na de ingreep tenminste een dag rust of zo lang als de dokter aanraadt, voor u uw dagelijkse activiteiten weer oppakt. U kunt wat zwelling en pijn voelen in het gewricht. Dit moet na een dag of twee over zijn. Zo niet, ga dan naar de dokter.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips