Het Pioppi-dieet

Je kunt er haast niet meer omheen: overal hoor en lees je iets over het Pioppi-dieet. Haast iedereen heeft het over dit dieet. Er is zelfs een boek over geschreven en dat is op dit moment het best verkochte boek van Nederland. Maar wat is het Pioppi-dieet nu eigenlijk? En wat zijn de voor- en nadelen van dit dieet?

Het bekende Pioppi-dieet dankt zijn naam aan het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi. Dit dorpje wordt gezien als de gezondste plek ter wereld. Er is hier geen sportschool, geen snackbar en geen supermarkt. In Pioppi wonen opvallend veel 100-plussers. De mensen worden er gemiddeld 10 jaar ouder dan elders in Europa. De inwoners van Pioppi hebben geen chronische ziektes, ernstig overgewicht of diabetes type 2.

Wat is het Pioppi-dieet?

In het Pioppi-dieet draait het om de Mediterrane leefstijl. Dit komt neer op gezonde onbewerkte voeding, genoeg bewegen, goed slapen en voldoende sociale contacten. Het doel van het dieet is om gezonder te worden en gewicht te verliezen. Het bijzondere aan dit dieet is dat je niet minder hoeft te eten of extreem veel hoeft te sporten.

Koolhydraatarm dieet

Eigenlijk is het Pioppi-dieet een koolhydraatarm dieet. Het wordt afgeraden om koolhydraatrijke producten te eten. Voorbeelden hiervan zijn brood, pasta, rijst, aardappelen en producten met toegevoegde suikers, zoals frisdrank, vruchtensappen, honing en verschillende soorten fruit. Ook oliën die gemaakt zijn uit zaden, zoals zonnebloemolie worden afgeraden. Dit geldt ook voor lightproducten en producten die uit meer dan drie ingrediënten bestaan. Door het vermijden van de graanproducten en het toevoegen van producten zoals kokosolie, is het Pioppi-dieet geen typisch mediterraan dieet.

Hoe ziet het Pioppi-dieet eruit?

Het dieet bestaat vooral uit groenten, fruit, noten en olijfolie. Dit wordt aangevuld met vette vis, eieren en vlees. Volle zuivelproducten, donkere chocolade en kokosolie staan ook dagelijks op het menu. Dit zijn de kenmerken van het Pioppi-dieet:

 • Je krijgt meer gezonde vetten binnen, zoals olijfolie
 • Je eet verse en pure voeding
 • Je vermijdt suikers of alternatieven van suiker, zoals honing
 • Je vermijdt zetmeel en geraffineerde koolhydraten, zoals brood, pasta en rijst
 • Je mag elke dag maximaal 1 glas rode wijn drinken

Het wordt aangeraden om dagelijks drie maaltijden te eten totdat je vol zit en tussendoor niet te snacken. Ook is het advies om elke week een dagdeel te vasten.

Naast het eten van verse en pure voeding, is het ook van belang om:

 • Dagelijks 30 minuten of meer te bewegen
 • Te zorgen voor voldoende nachtrust, minimaal 7 uur per nacht slapen
 • Elke dag een aantal minuten bewust diep in en uit te ademen
 • Genoeg tijd te besteden aan je familie en je vrienden
 • Wekelijks een dagdeel te vasten om je lichaam te ontgiften

Hoeveel weken duurt het Pioppi-dieet?

De eerste fase van het dieet duurt zo’n drie tot vier weken. Aangezien je ineens anders gaat eten, merk je in de eerste weken veel veranderingen. Zo val je af en voel je je fitter. Iets dat bij de meeste diëten zo is. Na de eerste maand kun je het menu iets uitbreiden. Dit is weer afhankelijk van je doelen.

Wat zijn de voordelen van het Pioppi-dieet?

Het voordeel van het Pioppi-dieet is dat je niet minder hoeft te eten of extra veel moet gaan sporten. Het Pioppi-dieet klinkt als een soort droomdieet. Je hoeft namelijk niet naar de sportschool, het eten is heerlijk, je mag elke dag een glaasje wijn of een glas bier, je hoeft geen nee te zeggen tegen lekker eten en toch val je af.

Sommige voedingsadviezen in het Pioppi-dieet komen overeen met de bekende Schijf van Vijf. Zo zijn olijfolie, groente, fruit, ongezouten noten en het drinken van water, producten die binnen een gezond voedingspatroon passen. Een andere overeenkomst met de Schijf van Vijf is het advies om niet te veel producten met toegevoegde suikers te eten en te drinken, zoals koekjes, snoepjes en frisdrank. Dit zijn producten die ongezond voor je zijn.

Wat zijn de nadelen van het Pioppi-dieet?

Ook al lijkt het Pioppi-dieet gezond, toch kleven er, net als bij elk ander dieet, een aantal nadelen aan. Veel producten die je volgens het dieet juist wel of niet mag eten, zijn tegenstrijdig met de Richtlijnen goede voeding van Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf.

 • Geen koolhydraatrijke producten: in het Pioppi-dieet dien je koolhydraatrijke producten zoals pasta, rijst, aardappelen en brood te vermijden. Echter, je lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron.  Natuurlijk is het wel belangrijk dat je voor producten kiest met langzame, goede koolhydraten, zoals graanproducten, volkorenbrood, peulvruchten, groenten en fruit. Je bent dan langer verzadigd en grijpt niet snel naar de ongezonde snacks.
 • Kokosolie en roomboter: het dieet raadt aan om te kiezen voor kokosolie en roomboter, maar deze producten bevatten verzadigde vetten die het cholesterol in het bloed verhogen. Kies liever voor halvarine of zachte vetten, zoals zonnebloemolie, olijfolie en vloeibaar bak- en braadvet.
 • Eieren: het Pioppi-dieet adviseert om wekelijks minimaal 10 eieren te eten. Eieren bevatten tal van goede voedingsstoffen, zoals vitamine B12, vitamine D, mineralen en eiwitten. Wel zit er cholesterol in de eidooier. Volgens het Voedingscentrum is het beter om 2 tot 3 eieren per week te eten.
 • Alcohol: het Pioppi-dieet raadt alcohol af, maar je mag wel elke dag één glas rode wijn drinken. Vanwege de antioxidanten zou rode wijn goed zijn voor je hart. Toch is dit nooit wetenschappelijk aangetoond. De Gezondheidsraad adviseert om helemaal geen alcohol te drinken of maximaal één glas per dag.
 • Niet alle soorten fruit: het Pioppi-dieet raadt sommige fruitsoorten af, omdat er te veel suiker in zou zitten. Toch is het eten van verschillende soorten fruit de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen die je dagelijks nodig hebt. Het advies is om elke dag twee stuks fruit te eten. Fruit bevat heel veel voedingsstoffen en weinig calorieën.

Het is een dieet

Net zoals bij heel veel andere diëten, is het Pioppi-dieet toch wat eenzijdig. Het lijkt net alsof je van alles mag eten, maar je mist toch een aantal belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, zoals koolhydraten.  Een ander groot minpunt van het Pioppi-dieet is dat het een dieet is. Je volgt het dus als een dieet met als doel om wat kilo’s af te vallen. De meeste mensen vallen na het volgen van een dieet weer snel terug in hun oude voedingspatroon. Iets dat weer tot gewichtstoename en zelfs overgewicht leidt.

Gezonde leefstijl

Als je wilt afvallen en op gewicht wilt blijven, is het vooral belangrijk dat je er een gezonde leefstijl op nahoudt. Kies voor gevarieerde, gezonde voeding en eet drie maaltijden per dag met twee tussendoortjes. Eet volgens de Schijf van Vijf, beweeg elke dag minimaal een half uur en sport regelmatig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips