Koolzuurhoudend water is ongezond; feit of fabel?

Denk je gezond bezig te zijn, verschijnen er ineens allemaal berichten dat koolzuurhoudend water ongezond is. Over de vraag of koolzuurhoudend water daadwerkelijk ongezond is, verschillen de meningen sterk. Hieronder worden verschillende feiten en fabels met betrekking tot koolzuurhoudend water toegelicht.

Is koolzuurhoudend water slecht voor je tanden?

Er wordt gesuggereerd dat koolzuurhoudend water slecht is voor je tanden. Een mogelijke verklaring hiervoor is het volgende. Koolzuurhoudend water is zuurder dan normaal water en zuur is slecht voor het glazuur van de tanden. Echter verdwijnt het zuur uit koolzuurhoudend water snel als het met speeksel in aanraking komt. Eenmaal in de mond wordt het effect dus teniet gedaan. Er is onderzoek gedaan naar het gebit van mensen die veel kraanwater drinken en mensen die vooral koolzuurhoudend water drinken. Er is hierbij geen verschil in kwaliteit van het gebit gevonden.

Andere koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank zijn echter wel slecht voor je tanden. De zuurtegraad van andere koolzuurhoudende dranken is, net als vruchtensappen, veel lager dan die van koolzuurhoudend water. Daarnaast zit er vaak ook veel suiker in, wat je glazuur kan aantasten.

Is koolzuurhoudend water een dikmaker?

Sommige onderzoekers suggereren dat je dikker wordt van koolzuurhoudende dranken. Dit komt doordat koolzuurhoudende dranken een hormoon triggeren, waardoor je een hongerig gevoel krijgt. Dit effect wordt echter tegengegaan door een ander effect. Als je koolzuurhoudend water drinkt, zet het koolzuur uit in je maag. Hierdoor krijg je een opgeblazen, vol gevoel en verdwijnt je hongergevoel.

Daarnaast bevat koolzuurhoudend water, in tegenstelling tot andere koolzuurhoudende dranken, geen calorieën.

Veroorzaakt koolzuurhoudend water opkomend maagzuur?

Als je zelf geen last hebt van opkomend maagzuur kun je prima koolzuurhoudend water drinken. Door het koolzuur kun je last krijgen van boeren, maar meestal komt er geen maagzuur mee. Ben je echter gevoelig voor opkomend maagzuur, dan is het verstandiger om normaal water te drinken. Koolzuur kan namelijk het opkomen van maagzuur wel triggeren.

Zit er veel zout in koolzuurhoudend water?

Over het algemeen bevat water met bubbels meer zout dan normaal water. In Nederland zijn hier echter strenge regels voor, waardoor het koolzuurhoudende water wat je hier in de winkels kunt kopen weinig zout bevat. Je kunt op het etiket van het water controleren hoeveel er in zit.

Conclusie

Koolzuurhoudend water is net iets slechter voor je dan normaal water, maar vergeleken met andere koolzuurhoudende dranken is het heel gezond!


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips