Ziek worden door de airconditioning: feit of fabel?

Het is een onderwerp dat elke zomer weer ter sprake komt: hoe gezond is die airconditioning nu eigenlijk voor ons? Of eigenlijk is het de vraag: hoe ongezond? Jaar in, jaar uit zijn er namelijk weer mensen met klachten die ze wijten aan het gebruik van de airco thuis, in de auto of op het werk. Lekker, die frisse wind op warme dagen, maar hoe zit het met de ophoping van schadelijke bacteriën in het apparaat? Lees in deze blog of ziek worden door de airco feit of fabel is.

 

Onwaarschijnlijk

Ziek worden als direct gevolg van airconditioning is onwaarschijnlijk. U loopt slechts een minimale kans om écht ziek te worden door regelmatig in een ruimte met airconditioning te zijn. Daarvoor moet de installatie wel zodanig zijn vervuild, dat de kwaliteit van de lucht leidt tot fysieke klachten. Zeker in Nederland komt dat vrijwel niet voor.

 

Dat wil niet zeggen dat u helemaal niet te maken kunt krijgen met klachten. Een airconditioning zorgt vaak niet alleen voor een koelere, maar ook voor een drogere lucht. Zeker wanneer het een airco betreft zonder luchtvochtigheidsregulatie, kan dat leiden tot droge, wat geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Hoesten en lichte keelpijn kunnen daarvan gevolgen zijn. De meeste professionele installaties, voor in woningen, schoolgebouwen en kantoren, beschikken echter wel over een luchtvochtigheidregulatie. Dat ontbreekt met name bij airco’s in auto’s en kleine doe-het-zelf installaties.

 

Ziek worden door de airco, het kán wel

Zoals gezegd komt het niet vaak voor dat mensen ziek worden doordat de airco vervuild is geraakt. Dat betekent niet dat het onmogelijk is. Een airconditioning filtert warme lucht (onder andere op pollen, dus mensen met hooikoorts hebben hier baat bij). Als de filters in de installatie onvoldoende worden onderhouden, dan kunnen bacteriën en schimmels zich ophopen. Het gevolg is een verminderde luchtkwaliteit en kans op ziekte door besmetting met de aanwezige bacteriën en schimmels. Nogmaals: ziek worden door de airco kán dus wel, maar is onwaarschijnlijk!

 

Toch meer klachten

Heeft u toch meer fysieke klachten als regelmatig in een ruimte met airco bent, dan kan het zo zijn dat het een installatie betreft zonder aandacht voor de luchtvochtigheid. Dat kan lichte klachten veroorzaken. Een andere verklaring voor de klachten kan zijn dat de lagere temperatuur eventueel al aanwezige virussen de kans geeft zich sneller te verspreiden en ontwikkelen. Als u al een virus of bacterie in het lichaam heeft, dan kan deze ook sneller worden geactiveerd door de overgang van een koude naar een warme omgeving. Ook stijve spieren, bijvoorbeeld in de nek, kunnen een gevolg zijn van airconditioning, maar alleen wanneer u langere tijd direct in de luchtstroom zit.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips