Koffie en kanker: feiten en fabels

Kanker is een ziekte die veel mensen raakt. Het is dan ook logisch dat er veel spookverhalen de ronde doen over het voorkomen van deze ziekte. Zo worden er al langere tijd relaties gelegd tussen het drinken van koffie en een verhoogde of juist verlaagde kans op kanker. Wat is er waar en niet waar? Lees nu snel verder voor alle feiten en fabels over de relatie tussen koffie en kanker.

Koffie is geen veroorzaker van kanker

Er wordt regelmatig gesteld dat het drinken van koffie zorgt voor een verhoogde kans op verschillende vormen van kanker. Dat komt omdat koffiebonen acrylamide bevatten, een stof die in hoge dosering kankerverwekkend is. Omdat de bonen geroosterd worden, heeft de stof echter geen kankerverwekkende werking in koffie. De stelling dat het drinken van koffie kanker veroorzaakt, is dus niet waar.

Er is geen enkele relatie aangetoond tussen het drinken van koffie en een grotere kans op het krijgen van kanker. Het gaat dan wel om een gematigde consumptie. Drinkt u vijf of meer koppen koffie per dag, dan zou dat kunnen leiden tot een verhoogd risico op blaas- of longkanker. Het is echter waarschijnlijk dat dit verhoogde risico niet direct te relateren is aan het drinken van koffie, maar aan andere factoren die daarmee vaak samengaan – zoals het drinken van alcohol of roken.

Positieve werking

Teveel koffie drinken is niet goed voor het menselijk lichaam. Kijkend naar de ziekte kanker, en dan specifiek naar borstkanker, heeft het drinken van twee koppen koffie per dag echter wel degelijke een positieve invloed. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met borstkanker die (vrijwel) dagelijks twee koppen koffie drinken, kleinere tumoren ontwikkelen die bovendien minder hormoongevoelig zijn. De resultaten tonen aan dat koffie weliswaar een positieve werking heeft, maar het verhaal dat het drinken van koffie kanker kan voorkomen, is een fabeltje. Er zijn aanwijzingen dat het (gematigd) drinken van koffie leidt tot een verlaagd risico op darmkanker.

Invloed van cafeïne op celdeling

Koffie bevat cafeïne, dat weten we allemaal. Dat cafeïne de deling van schadelijke (borst)kankercellen echter vertraagt en zelfs lijkt af te breken, is echter voor velen onbekend. Uit onderzoek blijkt dat de cellen eerder afsterven als ze in aanraking komen met cafeïne. Het moge echter duidelijk zijn dat koffie op geen enkele manier een vervanger kan zijn van medicatie. Wel kan het drinken van een paar koppen koffie per dag het herstel bevorderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips