Waarom werd mijn enkel zo dik toen ik hem verdraaid had?

Als je je enkel verdraait, gebeurt er iets met het enkelgewricht. Een gewricht is de verbinding tussen twee botten, in het geval van het enkelgewricht tussen het hielbeen en het scheenbeen. De botten worden bij elkaar gehouden door gewrichtskapsels. Deze laten wel een zekere beweging tussen de twee botten toe, maar deze bewegingsmogelijkheid is niet onbeperkt. De gewrichtskapsels maken ook het zogenaamde gewrichts smeer. Dit maakt het mogelijk dat de kraakbeen vlak ken van de twee bot uit-
einden soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

Als er een onverwachte beweging gemaakt wordt, kan de bewegingsmogelijkheid in een gewricht overschreden worden. Als dit ook echt gebeurt, scheurt het gewrichts kapsel in. Er wordt dan snel meer gewrichtsvloeistof gemaakt waardoor het gewricht opzwelt. De belangrijkste oorzaak voor een dikke enkel bij het scheuren van de enkelbanden is het feit dat in de directe omgeving van de gekwetste enkel ook bloedvaatjes kunnen springen. Zo kan een forse bloeduitstorting ontstaan.

enkel zo dik

Als het enkelgewricht gezwollen is, is beweging vanwege de pijn erg moeilijk. Als een gewrichtskapsel erg beschadigd is, is de stabiliteit van het gewricht ook verminderd. Een strak verband heeft twee functies: het vergroten van de stabiliteit van het gekwetste gewricht en het proberen te verhinderen dat een grote bloeduitstorting ontstaat. Voor dit laatste helpt ook het nathouden met koud water.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips