Vitamine E-tekort

Vitamine E is een belangrijke vitamine voor iedere cel in het lichaam. Het is een veelzijdige antioxidant en beschermt cellen tegen vrije radicalen, maar vitamine E helpt ook bij het voorkomen van allerlei ouderdomsziekten, zoals diverse soorten kanker, hart- en vaatziekten, en dementie. Hiermee is vitamine E eigenlijk van cruciaal belang om lang gezond te blijven. Een vitamine E-tekort kan mede leiden tot het sneller krijgen van allerlei ziektes.

Minimale en maximale hoeveelheid

Het verschil tussen de minimale hoeveelheid vitamine E, 10 milligram per dag, en de maximale hoeveelheid, 300 milligram per dag, van de Gezondheidsraad is erg groot. Hiermee lijkt een vitamine E-tekort vrijwel onmogelijk, maar dat is het niet. Voor 300 milligram vitamine E zou u namelijk viereneenhalve kilo noten moeten eten. Voor de minimale hoeveelheid van 10 milligram is dit 150 gram noten nodig per dag, maar dat eet bijna niemand op dagelijkse basis.

Bovendien verschillende de minimale vitamine E-waarden per leeftijdsgroep en per geslacht. Zo hebben mannen meer nodig en geldt bij bijvoorbeeld de leeftijd tussen zestien en achttien jaar een minimum van 13,3 milligram. Ook meisjes hebben op die leeftijd de meeste vitamine E nodig, namelijk 11 milligram. Bij 10 gram kan er dus ook al sprake zijn van een vitamine E-tekort.

Gevolgen vitamine E-tekort

Als u vitamine E-tekort heeft, wat over het algemeen wel zeldzaam is, kunt u bloedarmoede en hersenschade oplopen. De bloedarmoede kan vermoeidheid, flauwvallen, duizeligheid, een bleke huid en lusteloosheid veroorzaken. De hersenschade komt doordat de hersenen ‘verweken’. Hersencellen zijn minder bestand tegen vrije radicalen en raken hierdoor sneller beschadigd. Vitamine E is namelijk nodig voor de bescherming van cellen, waaronder ook de hersencellen.

Vitamine E-tekort bij obesitas

Vitamine E-tekort ontstaat meestal alleen als het lichaam heel slecht in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Dit komt eigenlijk alleen bij ernstige stoornissen voor. Het blijkt echter zo te zijn dat mensen met obesitas sneller een vitamine E-tekort oplopen. Vitamine E is namelijk een in vet oplosbare vitamine. Het probleem bij mensen met overgewicht is dat zij een teveel aan vet hebben, waardoor het lichaam vetten niet meer opneemt en dus ook de vitamine E niet goed opneemt.

Mensen met overgewicht dienen dus eigenlijk hun vitamine E-inname te verhogen. Daarbij zouden ze vetten niet moeten laten staan, maar zouden ze wel voor de inname van goede vetten moeten zorgen. Goede vetten zitten in noten, zaden en olijfolie; deze producten zijn tevens rijk aan vitamine E. Omdat het lichaam door het overgewicht de vetten en vitamine E minder goed opneemt, is een supplement met vitamine E aan te raden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips