Sportvoeding

Met de juiste sportvoeding worden sportresultaten sneller zichtbaar. Daarnaast is sportvoeding noodzakelijk om goed te kunnen sporten, zonder snel moe te worden of een slap gevoel te krijgen bij oefeningen.

Er is sportvoeding die de sport gemakkelijker maakt, of in ieder geval ervoor zorgt dat u krachtig en intensief kunt sporten en zo het optimale uit een sportoefening en –sessie kunt halen. Daarnaast is er sportvoeding die ná de sport het lichaam helpt bij het herstel, zodat spieren optimaal worden ‘heropgebouwd’. Bij een snel en goed herstel kan bovendien sneller een volgende sportsessie worden gedaan.

Koolhydraten

Koolhydraten leveren het lichaam energie. 40 tot 70% van een gezond voedingspatroon bestaat uit koolhydraten, volgens de Gezondheidsraad. Met name volkoren producten, groenten, fruit en bonen leveren goede koolhydraten op, die het lichaam kan gebruiken als energie. Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in glucose. Zowel de hersenen als de spieren kunnen niet zonder glucose functioneren. Krijgt u te weinig koolhydraten binnen en gaat u sporten, dan gebruikt het lichaam de spiereiwitten als energiebron. Dat betekent afbraak van spieren in plaats van versterking ervan.

IJzer

IJzer is met name belangrijk voor de zuurstofvoorziening van de spieren. IJzer gaat namelijk voor het merendeel naar de rode bloedcellen van uw lichaam. Deze bloedcellen zorgen ervoor dat zuurstof goed door het lichaam wordt gestuurd. Zuurstof gaat bijvoorbeeld naar het hart, maar ook naar andere spieren. Door de zuurstof krijgen de spieren energie en kunnen ze goed (en krachtig) bewegen. Verder speelt ijzer ook een belangrijke rol bij de eiwitstofwisseling en energieproductie. Ook ijzer zit veel in volkoren producten, groenten en peulvruchten. Hiernaast zit het ook veel in vlees. Krijgt u te weinig ijzer binnen? Dan voelt het sporten al snel zwaar, wordt u snel duizelig of lichtjes in het hoofd, en kunt u zich slapjes voelen en gaan trillen.

Eiwitten

Eiwitten zijn ingewikkelde voedingsstoffen. Samen met koolhydraten en vetten zijn eiwitten onmisbaar in een voedingspatroon voor een gezond lichaam. Zonder eiwitten, koolhydraten en vetten kan het lichaam niet eens functioneren en zal het al snel aftakelen en uiteindelijk in elkaar zakken. Eiwitten zijn met name belangrijk voor de spieren en het spierherstel. Eiwitten functioneren namelijk als enzymen, waardoor er allerlei reacties in de spieren kunnen ontstaan. Zo worden spiersamentrekkingen en de stofwisseling in spieren mogelijk gemaakt door eiwitten. Eiwitten bevinden zich veel in dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren. Daarnaast zitten er ook veel eiwitten in bepaalde plantaardige producten, zoals peulen, granen en noten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips