Kruiden bij verkoudheid en griep

Bij griep en verkoudheid kunnen verschillende kruiden de vervelende en ongemakkelijke klachten verminderen. Vaak staan deze kruidenmiddeltjes gewoon bij u in de keukenkast. Als u zich niet goed voelt door verkoudheid of griep hoeft u hier dus niet de deur voor uit.

Uien

Allereerst is er ui. Deze smaakmaker laat u met een verstopte neus beter slapen. Schil de ui en leg hem in stukken op een bord langs uw bed. Uw neus ‘ontstopt’ en u kunt gemakkelijker in slaap vallen en doorslapen.

Knoflook

Weer zo’n smaakmaker die goed van pas komt. Knoflook heeft een antibacteriële werking. Zijn mensen in uw omgeving ziek en voelt u dat u ook weleens ziek zou kunnen worden? Eet dan een dikke rauwe teen knoflook ter bescherming. Door peterselie kunt u uw knoflookadem camoufleren. Peterselie is overigens ook heel gezond; het helpt onder meer tegen oorontstekingen, die bij een verkoudheid of griepje ook weleens willen opzetten.

Oregano

Dit kruid kunt u gebruiken als u last heeft van hoestbuien. Zet er thee van, door de oregano in een theezakje of thee-ei een paar minuten te laten trekken.

Zoethout

Ook zoethout kan hoest of kriebels en pijn in de keel verzachten. Zoethout is verkrijgbaar in stokjes, maar u kunt er ook thee van zetten. Naast verzachting voor de keel werkt zoethout ontstekingsremmend. Gebruik zoethout met mate, want het kan de bloeddruk verhogen.

Zwarte peper

Wie heeft er nu geen zwarte peper in huis? Dit alledaagse kruid helpt ook bij verkoudheid, en wel bij taai, vastzittend slijm. Strooi wat zwarte peper over de kaas op uw boterham of doe wat in de soep.

Kaneel

Kaneel hebben de meeste mensen ook wel in huis. Lekker in chocomelk, maar melk is bij verkoudheid niet zo aan te raden, omdat het de slijmproductie verhoogt. U kunt daarom een beetje kaneel in uw thee doen, op de boterham die u met zoet belegd, of strooi wat kaneel over een gebakken ei.

Basilicum

Naast oregano is ook het Italiaanse kruid basilicum een redmiddel bij verkoudheid en griep. Basilicum werkt namelijk bij koorts. Maak bijvoorbeeld een tomatensalade met basilicum of maak verse pesto.

Tijm

Tijm is lekker bij vis en gevogelte, maar het is ook lekker als thee. Zeker bij verkoudheid is een tijm-theetje aan te raden. Het helpt tegen keelpijn en beschikt over antioxidanten die een virus helpen bestrijden.

Munt

Ook van munt kunt u lekkere en gezonde thee zetten. Munt pakt de hoofdpijn aan bij verkoudheid en griep. Doe in de muntthee ook wat honing om uw keel ook te verzachten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips