Jeneverbes

De kegelvormige bessen van deze plant werden door de oude Griekse, Arabische en Indiaanse genezers al voor diverse heilzame doeleinden gebruikt. In de middeleeuwen deed de jeneverbes ook haar intrede als natuurlijk medicijn in Europa. Er ontstond een ware hype rond deze vrucht, omdat men dacht dat het voor alle lichamelijke klachten uitkomst bood. Een oud verhaal vertelt zelfs, dat iedereen die een jeneverbesstruik passeerde, uit eerbied zijn hoofd ontblootte.

In vroegere tijden werd deze plant ook naast de voordeur geplant. Men geloofde dat dit bescherming bood tegen diefstal en onheil. Jeneverbes bevat terpinen 4 olie dat de uitscheiding van urine bevordert. Voorts heeft dit kruid een desinfecterende werking op de urinewegen.

Het is dan ook een prima middel bij blaasontsteking. Het urineafdrijvende effect van jeneverbes geeft ook verlichting bij jicht. Jeneverbes wordt ook gebruikt om de eetlust op te wekken, de spijsvertering te bevorderen, winderigheid te bestrijden en overtollige vochtophopingen uit het lichaam af te drijven. Ook zou jeneverbes de pijn bij reuma en artritis verlichten en een regelmatige menstruatie bevorderen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips